Det neurotiska renlevnadssamhället

Foto: freeimages.com

Det neurotiska renlevnadssamhället bryter ner oss en efter en. Samhället skuldbelägger individen och idealiserar samtidigt individuell skötsamhet. Om individen sköter sig så antas strukturella problem upphöra, till exempel om individen köper ekologiskt svenskt kött så antas hela miljöproblematiken upphöra. Den individ som däremot inte köper ekologiskt kött står ensam ansvarig för en global miljökatastrof. Moralismen omfattar, snart sagt, livets alla områden: rökning, alkoholkonsumtion, matvanor, träningshysteri, karriärfixering, föräldraideal, överdiagnosticering av barn, pensionssparande och krav på politisk korrekthet.

Och om du i all denna stress på något sätt begår ett ekonomiskt misstag, till exempel skuldsätter dig, så riskerar du ett helt liv i ekonomisk misär. Det beror på dig och inte att du hamnat i en svår situation orsakad av strukturella problem. Ett annat exempel: Om du väljer ett elbolag som tar mycket betalt så är det inte elbolaget som varit girigt utan du som varit för slö för att välja rätt elbolag. Det är budskapet.

Marknaden ställer allt större krav på individen men det gör också politiken och de ideella rörelserna. Det är en neurotisk och osann hållning. Endast med gemensamma krafter kan vi lösa gemensamma problem.

All denna moral handlar inte om godhet. Den handlar om disciplinering och inordning. Marknaden vill inte ha ett ifrågasättande av arbetslivets och ekonomins ordning. Därför för den fram till synes oundvikliga samband mellan ekonomisk och arbetsmässig underordning och allehanda moraliska livsråd. Marknaden vill helt enkelt ha ängsliga, oroliga och förtryckta människor.

Vi är självklart för en normal skötsamhet men minsta lilla misstag kan inte leda till att individen hålls ansvarig för samhällets alla strukturella tillkortakommanden.

 

Det här inlägget postades i Makt, Människan och värdet, Marknadspolitik, Maskopi, Massmedia, Ortorexi, Skötsamhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.