Pensioner kan bli valvinnarfrågan 2022

Foto: Stacy Brumley at se.freeimages.com

Kan det högerkonservativa blockets aktiva försök att stoppa regeringens pensionshöjning för de sämst ställda i juni 2022 påverka råets val?

”Och så rena dynamiten: 36 procent av väljarna uppger att det är minst 50 procents chans att de skulle byta valsedel om något parti gick till val på att förbättra pensionerna för låg- och medelinkomsttagare. Detta gäller framför allt de två partier som samlar flest LO-medlemmar: Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna”, skriver Åsa Linderborg i Aftonbladet om Katalys och Byggnads undersökning om svenskarnas pensionsoro.

 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/PRMBVe/amnet-som-helt-missades-i-svts-partiledardebatt

En idé från Red Justice är att man höjer pensionsavgiften med minst 5 % på lönen och minskar den allmänna löneavgiften som mest går till att finansiera skattesänkningar med samma del. Den allmänna löneavgiften infördes  1995 och låg på 1,5 % för att finansiera EU-medlemskapet. Särskilt under borgarna 2006-2014 höjdes den mycket som ett sätt att finansiera skattesänkningar för de rika. Om man halverade den allmänna löneavgiften som nu är på 11,62 % så skulle man kunna höja pensionsavgiften med samma belopp och även få lite pengar till att höja sjukförsäkringsavgiften så att fler kan få en tryggare sjukvård utan utförsäkring.

Skulle man samtidigt ta bort alla socialavgiftssänkningar för olika grupper så skulle detta också ge betydande tillskott till olika höjningar av välfärden och särskilt pensionerna.

När olika partier sänker socialavgifter utan att höja lönen vi får på bankkontot i samma mån, stjäl de egentligen från oss då socialavgifter är uppskjuten lön och inte skatt.

Grundmodellen i ett framtida pensionssystem bör vara att alla med medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd har rätt till en garantipension det går att leva som en medelinkomsttagare på som grund. Sedan blir allt man tjänar in under arbetslivet ett större eller mindre plus beroende på hur mycket man arbetat. Idag skulle en sådan grundnivå kunna vara 20 000 före skatt per månad. Sedan bör denna nivå indexregleras till såväl löne- som prisutveckling.

Läs mer:

Det här inlägget postades i Blockskillnad, Pensioner, Välfärden, Valstrategi. Bokmärk permalänken.

1 svar på Pensioner kan bli valvinnarfrågan 2022

  1. Åke Edin skriver:

    Om sjukvården, kriminaliteten och landsbygden har jag vid upprepade tillfällen sänt förslag till partiet centralt. Dock ingen som helst reaktion eller återkoppling. Trist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.