Samarbeta är vår evolutionära fördel

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

Samarbeta är ett måste. Mänsklighetens konkurrensfördel gentemot de andra djurarterna är om vi maximerar vår förmåga att samarbeta med varandra, djuren, jorden och världsalltet. Den gravt funktionsnedsatte vi ger omvårdnad till idag kanske föder nästa generations Einstein.

 

 

 

Samarbeta är vår fördel. Även om vi ibland inte kan göra mycket aktiv nytta p.g.a. sjukdom/funktionsnedsättning eller ålder så gör våra behov att det uppstår efterfrågan på arbetstillfällen i samhället. Drogmissbrukaren behöver hjälp med sitt missbruk. Den deprimerade behöver hjälp att återfå psykisk hälsa.  Och det är arbete som håller igång vår ekonomi.

Balans

Om vi tävlar mot varandra genom att fokusera på att belöna individuell styrka övermåttan, missar vi vår kollektiva oöverträffbara styrka. Samtidigt får vi inte förneka människan individuella drömmar. De får oss att motivera oss till ansträngning för att hjälpa vår nästa. Men att hjälpa vår nästa är större än att berika sig själv. Vi behöver samarbeta.

Invandrarna berikar oss kulturellt, ekonomiskt och medmänskligt och vi bör skapa en värld där alla mår bra. Tills den dagen kommer får de välmående samhällena försöka att ta emot så många de kan under organiserade former. Det gäller hela tiden att se till att hålla sysselsättningen igång så att alla som föds här eller får uppehållstillstånd och medborgarskap här kan få en meningsfull sysselsättning.

Vi behöver också ge råd och ekonomiskt bistånd för att alla länder ska bli ekologiska, välmående, toleranta och solidariska på sikt. Att hjälpa såväl invandraren som kommer hit som länderna hen kommer ifrån är den bästa antiterrorpolitik som finns.

Hopp om överlevnad

Motarbetar vi djuren och naturen kommer vi att ta död på oss själva. Säkert kommer då någon bakterie att överleva den katastrof vårt oekologiska samhälle riskerar att skapa att överleva och bilda grunden för ett nytt liv i en ny natur. Men mänskligheten som den ser ut idag kommer inte nödvändigtvis då att få vara med på en resan. Men vi behöver inte förneka oss livets goda. Vi behöver satsa all vår energi på att finna de miljövänliga energikällor som vi bara ännu inte funnit i naturen. Vi måste samarbeta.

Kretslopp

I filosofisk introspektion om hur vi ska förbättra oss själva och vår omvärld, finns en oändlig källa till kunskap. Syftet med politiken och ekonomin är att göra livet gott för oss alla, för alla djur och växter och för världsalltet. Vi behöver inte undvika kött, men skall se till att ge djuren en dräglig tillvaro. Liv lever av annat liv. Vargen dödar andra djur och likt vargen skall vi också dö en gång och föda världsalltet med vår biologiska massa och energi. Tills det ur den massan uppstår nytt liv och kanske nya människor. Det gäller att planera för ett samhälle för, av och med alla och Gud. Allt är ett kretslopp. Det gäller att hålla de ekonomiska och ekologiska kretsloppen snurrande på ett hållbart sätt för att tillfredsställa allas behov samtidigt som man i liten mån belönar den som anstränger sig extra lite extra.

Samtidigt som det är nödvändigt för samhället att vi gör så gott vi kan mot varandra och oss själva, så behöver det finnas utrymme för misstag och att i viss mån ibland prioritera sig själv. Det finns utrymme även för detta och ett gott samhälle åt alla. I allt gäller balans. Det gäller att så långt det är möjligt respektera individens rätt att bestämma över sig själv. Samtidigt behöver vi tänka på allt och alla andra med. Återigen gäller balans. Men vi behöver samarbeta.

Samarbeta om bostäder åt alla

Vi behöver bostäder åt alla. För detta behövs statlig hjälp och styrning av bostadsbyggandet. Den privata sektorn är bra på det vi kan klara oss utan, men ju livsnödvändigare och desto förutsägbarare behovet är, desto mer bör staten kontrollera att behovet uppfylls för alla.

Den demokratiska välfärdsstaten behöver vara stor och stark för att garantera allas våra behov. Ingen är stark hela livet. Samtidigt behövs ett starkt civilsamhälle för att se till att staten blir inriktad mot solidaritet och tolerans och inte på maktens begär.

Om vi skapar en samhällsekonomi som producerar vad som behövs och inte för maximal konsumtion, kan vi jobba allt mindre och göra samhället mer ekologiskt och rättvist. Vissa arbeten behövs dock alltid men dessa kan göras på fritiden och är njutbara som social omsorg om sin familj och sina vänner och filosofisk introspektion. (OBS! Den offentliga sektorns sociala vård och omsorg bör samtidigt vara stor och expandera.) Vi bör ägna oss allt mer åt att leka, vara sociala, forska, vidareutbilda oss, filosofera, forska, skapa och dansa! Allt fler bör kunna få jobba med kultur, utbildning och forskning.

Vi behöver en kunskapspositiv, keynesiansk, tolerant och ekologisk välfärdsdemokrati i alla länder!

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägande, Ägarskap, Äldreomsorg, Äldrevård, Allemansrätten, Alliansfrihet, Allianspoltik, Allmänbildning och dess betydelse, Antisociala reformer, Arbete, Arbetsdelning, Arbetskraftsinvandring, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsrätt, Arbetsskapande, Automatisering, Avhumanisering, Bankreformering, Barnfattigdom, Barnomsorg, Beslutsfattande, Bidrag, Blockskillnad, Bostäder, Demokrati, Den trefaldiga ekonomin, Det fria valet, Effektivitet, Ekologi, Ekonomi, Energi, Fackligt, Fattigdom, Finansmakten, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Förnyelse, Försäkringskassan, Forskning, Främlingsfientlighet, Framsteg, Framtid, Fred, Frihet, Funktionshinder, Globalisering, Högkonjunktur, Hyror, Individualism, Internationalism, Internationella relationer, Intolerans, Invandring, Investeringspolitik, Jämnlikhet och feminism, Jorden, Kapitalism, Keynesianism, Klassamhället, Klasskamp, Klassresa, Klimat, Kommunism, Konkurrens, Konsumtion, Köpkraft, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Krispolitik, Kultur, Kunskapssamhället, Lärarna, LAS, Ledarskap, Lönebidragsanställningar, Lönefrågor, Lycka, Makt, Människan, Människan och värdet, Medborgarlön, Medicinpriser, Miljöpolitik, Miljöteknik, Moderaternas politik, Motivation, Myter, Natiomalism, Naturrätten, Nyliberalism, Offentlig sektor, Oljan, Omsorg, Orättvisa, Organisationsfrågor, Pengaskapande, Personlig utveckling, Plikter, Psykisk ohälsa, Psykisk sjukdom, Rasism, Rättvisa, Robotisering, Samhälle, Samhällsvision, Samverkan, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Skatt, Skola, Sociala strukturer, Socialbidrag, Socialförsäkringar, Solidaritet, Statligt ägande, Studier, Sveket mot Sverige, Svenska modellen, Sysselsättning, Teknik, Terrorism, Terrorist, Tillväxt, Tolerans, Utanförskap, Utbildning, Utförsäkring, Utikespolitik, Välfärd, Valfrihet, Vänster/höger, Vård, Värderingar, Vinst, Vinsttak, Vision. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.