Unna dig vila och njutning rätt ofta

Foto: Yarik Mishin at se.freeimages.com

Neurologisk forskning visar att hjärnan arbetar bäst när den är lite avslappnad. Psykologer säger att återhämtning då och då är nödvändig för att klara stress. På stenåldern som vi väl mestadels är genetiskt formade för,  jagade vi bara några få timmar om dagen. Resten tog vi det nog lugnt och var sociala.

Det är viktigt att jobba. Kampen för rättvisa är enormt viktig.

Men för att vi ska orka, så behöver vi unna oss vila eller mer aktiv återhämtning som njutning och nöjen då och då.

Ofta håller arbetsgivare på mer tidsstudier av arbetarnas produktivitet. Idag kan tidsstudierna vara mer dolda. Klarar arbetarna eller även tjänstemännen av mer på mindre tid, tenderar personalresurserna att minska. Det gäller att finna en balans mellan att arbetsplatsen når sina mål och att personalen inte bränner ut sig.

För den som jobbar med hjärnan, kan det vara vilsamt att anstränga sig fysiskt. Men både arbetaren och tjänstemannen kan ju njuta av Netflix som inte är så dyrt eller av en bok på biblioteket. Biblioteket lånar ju också ut filmer och musik nuförtiden.

Sedan kanske man har råd med någon extra god macka med fint pålägg till helgfrukosten.

Det gäller att koka soppa på en spik, men ofta går det.

Det här inlägget postades i Arbete, Civil olydnad, Effektivitet, Ekonomi, Framsteg, Framtid, Hälsa, Karriär, Klasskamp, Konsumtion, Kontrollsamhället, Lycka, Makt, Människan, Människan och värdet, Okategoriserade, Omsorg, Orättvisa, Psykisk ohälsa, Psykisk sjukdom, Rättvisa, Samhälle, Samhällsvision, Samverkan, Sjukskrivningar, Strejk och strejkrätt, Stress, Svenska modellen, Sysselsättning, Teknik, Val, Välfärd, Värderingar, Vinst, Vinsttak, Vision. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.