Sveriges barnafödande har sjunkit till en historisk låg nivå på 1,43 barn per kvinna, långt under ersättningsnivån 2,1. Karin Engdahl menar att politiska reformer behövs snabbt för att återge unga framtidstro. Hon föreslår arbetstidsförkortning, särskilt för småbarnsföräldrar. Utan tryggare arbeten, billiga, bra och vackra bostäder samt satsningar på att rädda klimatet. och en starkare välfärd…
Månad: april 2025
Medellivslängden och klassklyftorna i den ökar
Trots ökad medellivslängd sedan 1950-talet ökar stora skillnader mellan grupper. Medellivslängden för män i Sverige är 82,3 år. För kvinnor är den 85,4, vilket är 3,1 år mer än för män. Till exempel var medellivslängden på 1950-talet, räknat från födseln , omkring 74 år för kvinnor och 71 år för män. Numera är spädbarnsdödligheten lägre…
Skuldsanering allt för svårt att få
Att överskuldsättning ökar kraftigt i Sverige är inte bara en personlig tragedi för hundratusentals människor – det är ett systemfel som avslöjar något djupt omoraliskt i vårt ekonomiska system. Privata skuldberget inte nödvändigt Vi lever i en ekonomi där banker inte lånar ut pengar de redan har, utan skapar dem genom att skriva in siffror…
Omänsklig asylpolitik från Socialdemokraterna
S närmar sig SD:s mål om omänsklig asylpolitik. Vi behöver istället en generös, reglerad o human invandring & arbete för alla på sin respektive nivå – utan osund press. Rapport visar att invandring är en samhällsvinstTony Johanssons rapport från Katalys visar att invandring inte är en samhällsekonomisk kostnad utan en vinst. En omänsklig asylpolitik skadar….
Hyperglobaliseringens kris – och vägen till ett nytt grönt Bretton Woods
Hyperglobaliseringens kris kom till slut. Under flera decennier hade världen styrts av en idé: att mer handel, mer avreglering och mer global rörlighet för kapital automatiskt skulle leda till välstånd. Stefan de Vylder kallar i rapporten ”Ur askan i elden” perioden 1980 till 2016 för hyperglobaliseringens epok – en era där ekonomin blev allt mer…