Alternativ till arbetskraftsslöseri är lönedumpning

Många småborgerliga människor säger att det är ett slöseri med Sveriges arbetskraftsresurser att arbetslösa inte tvingas utföra en massa nyttiga sysslor som att göra rent i motorvägsdiken för att få behålla sina ersättningar. Detta är inte nationalekonomiskt eller rättsprincipiellt bra.

Ersättningen du får som arbetslös är lägre än den är för den som har en riktig anställning. Detta är för att riktigt arbete inte ska ingå. Tvingas man arbeta utan riktig lön kan detta leda till en kraftig press nedåt på löneläget. Folk kan tvingas bli arbetslösa för att få en inkomst. När folket tvingas klara sig på allt mindre, kan de inte konsumera i lika hög grad och då minskar såväl skatteintäkterna som företagens vinster.

Sedan är det rättsprincipiellt viktigt att skilja på arbetsbefriade ersättningar och arbete för vilket lön ska ingå.

Det här inlägget postades i Antisociala reformer, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsskapande, Bidrag, Ekonomi, Fackligt, Fattigdom, Keynesianism, Klasskamp, Korståget mot välfärden, Lönefrågor, Pengaskapande, Plikter, Skatt, Socialförsäkringar, Sysselsättning, Tillväxt, Utanförskap, Utsatta yrken, Värderingar, Vinst. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.