Arbetslinjen i sin brutala praktik

Syftet med arbetslinjen har interna dokument från Moderaterna visat är att sänka lönerna i Sverige. Nu ser vi arbetsgivare efter arbetsgivare försöka pressa löner och arbetsvillkor i skuggan av krisen.

Arbetslinjen försvagar facken genom slopad möjlighet att dra av för medlemskapet, har gjort a-kassan nästan omöjlig att leva på för många och har sänkt skatten för att folk inte ska behöva så hög lön före skatt att leva på.

Nu när krisen slår till började SAS och Teknikföretagen fortsätter på samma väg att utnyttja lågkonjuntkuren, de svaga facken, den ohållbara situationen för de arbetslösa och de sänkta skatterna till att pressa löner och arbetsvillkor för sina löntagare.

Prof. Milton Friedman formulerade förändringens axiom. ”Endast en kris – verklig eller inbillad – kan åstadkomma verklig förändring” – först i krisskeden och chocktillstånd kan nyliberala idéer ta initiativet för rivandet av bl.a. den sociala välfärden och fackens inflytande.

SAS lyckades. Får se om Teknikföretagen också lyckas.

Ni kan läsa om wallenbergarna och SAS på bloggen Oikonomia.

Det här inlägget postades i A-kassa, Antisociala reformer, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Ekonomi, Fackligt, Fattigdom, Finanskrisen, Fördelningspolitik, Kapitalism, Klasskamp, Korståget mot välfärden, Krispolitik, Lågkonjunktur, Lönefrågor, Makt, Marknadspolitik, Milton Friedman, Moderaternas politik, Orättvisa, Skatt, Sysselsättning, Utanförskap. Bokmärk permalänken.

1 svar på Arbetslinjen i sin brutala praktik

  1. Putte Torild skriver:

    Regeringens sk Arbetslinje är inget annat än en nästan ofattbar bidragslinje. Överklassen måste ha det väldigt svårt i Sverige. De måste i stort sett ha bidrag till allting numera. Det räcker tydligen inte med de bidrag de fick på Görans tid.
    Det verkar faktiskt som om den viktigaste frågan år 2012 är att Sverige har en ytterst välmående överklass som vi andra ska betala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.