Arbetslösheten minskar under de rödgröna

Som vanligt sjunker arbetslösheten under rödgrönt styre.

Foto: http://www.freeimages.com/

Foto: http://www.freeimages.com/

 I juli 2015 låg arbetslösheten på 6,5 %, enligt SCB. Affärsvärlden rapporterar att arbetslösheten minskat med över 100 000 personer på en månad. Här är ytterligare bevis på en rekordstark tillväxt och sysselsättning i svensk ekonomi.

Varför går då arbetslösheten ner? När människor får ökad köpkraft och ekonomisk trygghet vågar de konsumera mer. Förutsättningarna för att starta eget företag blir också positivare när fler har mer pengar att handla för.

Högerns sparagenda har aldrig fungerat och kommer aldrig att fungera. Det går inte att spara sig ur en underkonsumtionskris.

Det här inlägget postades i A-kassa, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Ekonomi, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Försäkringskassan, Investeringspolitik, Köpkraft, Lönefrågor, Svenska modellen. Bokmärk permalänken.

6 svar på Arbetslösheten minskar under de rödgröna

 1. kai Jauhojärvi skriver:

  Som en dröm för dom som styr för tillfället, tar bort fokus från mera otrevliga och jobbiga händelser i sverige
  Tro om det är rent på hittat eller som vanligt friserade halv lönger för att passa i tiden och det rådande klimatet.
  Jag skulle nog vilja se mer än en rubrik
  Var exakt fick dom arbete eller sparkade man bara ut dom från arbetsförmedlingen till något typ fas tre

 2. admin skriver:

  Jag förstår inte riktigt vad Kai Jauhojärvi vill säga, men tilläggas kan att det var Alliansen som kraftigt utökade utförsäkringen och dessutom inrättade Fas 3.

  På Facebook har kommentarer kommit mot inlägget om att det är taskigt att skylla Alliansen för att den regerade under finanskrisen 2008 och att vi istället borde tacka den för att Sverige klarade sig relativt väl under krisen. För det första, visst finanskrisen var internationell men finansmannen Erik Penser skrev precis före valet 2006 att nästan varje gång borgarna tagit över, har konjunkturen strax vänts i lågkonjunktur. Kanske beroende på att de gör vanligt folk så fattiga att de inte kan upprätthålla vinsterna och sysselsättningen med sin urholkade köpkraft?

  Men varför klarade sig Sverige så väl? Jo det var för att det trots Alliansens stora välfärdsnedskärningar fanns så mycket socialdemokratisk omfördelningsstrukturer kvar i systemet att köpkraften inte blev för svag.

  Sedan finns det en råare och mörkare orsak till att vi klarade oss så väl. Finanssektorn har i flertalet länder blivit viktigare än industrin på att skapa välstånd. De fattiga konsumenterna behöver nämligen lån för att konsumera. Men till slut skall lånen på lånen betalas tillbaka och när detta inte går, blir det finanskris. De svenska storbankerna hade lånat ut mycket till Baltikum. De tillät dock inte balterna någon ekonomisk nåd, utan begärde ut var minst monetär bloddroppe vilket tvingade Baltikum till enorma välfärdsnedskärningar. Detta gjorde att Alliansen inte behövde rädda svenska banker på andra sätt som andra länder och hade mer pengar kvar till välfärden i Sverige. Nu kan man ju säga att då är det ju lugnt, men nästa gång även om vissa inte bryr sig om sina medmänniskor för sakens egen skull, så är det kanske vi som tvingas till välfärdsslakt för att rädda något annat land.

 3. Mikael C skriver:

  vänstern tror de e smarta. Dessa 100.000 är sommarjobbare som fått tillfälliga jobb. Om någon vecka kommer arbetslösheten åter vara 10%-15%.

 4. admin skriver:

  Kanske beror en del på sommarjobb. Men vår tes att konjunkturen stärks av att den allmänna köpkraften höjs under de rödgröna stärks av att Regeringen justerat upp tillväxtprognosen än mera för de kommande tre åren.
  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3924549.ece

 5. Christer skriver:

  Vi får komma ihåg att 1992 hade Sverige en finanskrasch. 1994-2006 fick S sanera efter Bildt regering och halverade både arbetslöshet och statsskuld. Arbete är en nyckel till utveckling och för ett samhällsbygge. Människor är ett mål. Alliansen gjorde plånboken tiil mål ovh människor till medel. Detta medför kräftgång.

 6. Niklas Karlsson skriver:

  Socialdemokraterna har erkänt att 90-talskrisen var deras fel så S fick rensa efter sig själva. Men så klart när saker inte går vägen så beror det på en borglig budget och när det går bra tar ni genast äran, vänsterlogik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.