Bara de rika gynnas av högerpolitik

Vanliga människor och även hårt arbetande arbetare och tjänstemän gynnas inte av högerpolitik och skattesänkningar. Visst du får lite lägre skatt, men du får också:

– färre och dyrare hyresrätter då skatterna inte räcker till för att stimulera eller subventionera byggandet av hyresrätter som folk har råd att bo i
– ökad risk att bli arbetslös då LAS försvagas eller avskaffas

– mindre inflytande på jobbet då MBL försvagas eller avskaffas
– större risk att utsättas för brott då fattigdom och utslagning gör fler desperata
– svårare att få ens en mindre a-kassa då du blivit arbetslös till följd av effektiviseringar, rationaliseringar eller outsourcing till låglöneländer
– betala dyra avgifter för att studera på universitetet och kanske t.o.m. på gymnasiet
– en allt sämre skola, åldringsvård, sjukvård och hemtjänst
– på sikt sannolikt betala för din sjukvård ur egen ficka
– svårare att få jobb, särskilt bra jobb, då det offentliga inte används för att skapa full sysselsättning
– fler fall av extrema väderförhållanden med risk för att skadas då inget särskilt görs för miljön
– konkurrera med importerade låglönearbetare som får jobba för löner långt under kollektivavtalsnivå
– i högre grad betala för allt fler tjänster inom offentlig sektor
– dyrare medicinpriser

Och för dig som tycker att högerpolitikens fördelar överväger trots detta, så gör de kanske inte det för dina nära och kära.

Och egentligen gynnas inte heller de rika av en renodlad högerpolitik. Marknaden blir svajig då lågkonjunkturerna får större genomslag när det inte finns någon köpkraftsstimulerande offentlig arbetsmarknad att tala om. Och när fler är fattiga, så har färre råd att konsumera. Då minskar också vinsterna.

Det här inlägget postades i A-kassa, Äldreomsorg, Äldrevård, Allianspoltik, Antisociala reformer, Arbete, Arbetskraftsinvandring, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Blockskillnad, Bostäder, Fattigdom, Konkurrens, Korståget mot välfärden, Utanförskap, Utbildning, Utsatta yrken, Vänster/höger. Bokmärk permalänken.

2 svar på Bara de rika gynnas av högerpolitik

  1. Eva skriver:

    Den sista kommentaren förstår jag inte; Även om du tycker att högerpolitikens fördelar överväger för dig trots detta, så gör de kanske inte det för dina nära och kära.

    Vem tycker om högerpolitikens ”fördelar” och dessutom läser denna blogg? Det rimmar illa! Alla de övriga synpunkterna har många inkl. jag repeterat utan att greppa (men tack för påminnelsen) hur vi kan åstadkomma ett stopp på realisationen och förnedringen! //Eva

  2. admin skriver:

    Jag hoppas ju att även högerväljare besöker denna blogg och kan fås att rösta rött i framtiden. Men av er trogna förväntar jag mig självklart inte att ni ska se övervägande fördelar med högerpolitik. Men bloggen riktar sig ju till alla för att få fler att rösta rött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.