Bekväm effektivitet

Det finns i alla fall tre olika effektivitetsscenarion på ett arbete.

1) Man gör alldeles för lite och företaget går i konkurs.

3. Man gör alldeles för mycket under ständigt skäll och hets från ledningen. Kollegorna får konkurrera mot varandra. Stämningen är dålig, personalomsättningen hög.

2. Det finns ett läge där emellan där cheferna litar på personalen och ger dem frihet under ansvar och bestämda mål. Man får tala fritt på kafferasten. De kreativa lunch- och rastsamtalen föder nya lösningar på arbetsplatsen problem eller ger i varje fall mer energi åt dagens arbetsuppgifter. Man har lagom med arbetsuppgifter och kan vid en kris ta på sig några till. Det finns möjlighet att ta sig en rast då och då så länge som man gör sitt bästa för att uppnå målen. Det råder en kamratlig anda och man hjälper varandra glatt. Konflikterna är få för man accepterar att folk är olika och var och en får jobba på sitt sätt. Cheferna är öppna för samrådan om hur lösningar på problem ska finnas. Var och en får specialisera sig på det den är bäst på. Även om det finns chefer så är alla i verkligheten jämlika och respekterar varandra. Visserligen så är en vinst nödvändig om verksamheten är privat, men inte bara kunden utan även medarbetaren som människa utgör målet för arbetet.

Det här inlägget postades i Arbete, Effektivitet, Frihet, Hierarkier, Jämnlikhet och feminism, Konkurrens, Kontrollsamhället, Ledarskap, Makt, Människan, Människan och värdet, Organisationsfrågor, Personlig utveckling, Solidaritet, Utsatta yrken, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.