Borgarnas frontalattack mot välfärden valet 2018

De flesta svenskar hade likt sin förfäder på tidigt 1900-tal varit statare (historiskt exploaterade underbetalda jordbruksarbetare), pigor eller proletärer (hårt exploaterade arbetare inom industrin med lön som bara precis täcker överlevnaden) utan #socialdemokraterna under 1900-talet.

Nu går Moderaterna under Ulf Kristersson och flera borgerliga partier till frontalattack mot välfärden igen.

 

 

 

 

Och innan socialdemokraternas era, hade vi #marknadshyror. Då rådde det ständig brist på #hyresrätter för att upprätthålla efterfrågan på lägenheter som var sanitära olägenheter. Man hade inte ens rätt till tillsvidarekontrakt på sina hyresrätter, utan var tvungen att omförhandla regelbundet. Behöver jag tillägga att lägenheterna var asdyra.

Det är #högskattelandet Sverige som möjliggjort #klassresan för så många och gjort livet oerhört mycket bättre för dem som förblivit arbetare.

Utvecklingen går att rulla tillbaka med kraftigt sänkta socialförsäkringar och bidrag. Eller #avgifter på universiteten som borgarnas långtidsutredning under #Alliansens regeringstid rekommenderade.

Moderaterna vill även göra drastiska försvagningar av lagarna om anställningsskydd, sälja den statliga banken SBAB som verkar för schysstare bostadslån för låntagarna och göra marknadshyreinslaget starkare i nybyggda hyresrätter. I stort stöder C och L Moderaternas politik.

Utan socialförsäkringar och bidrag kan löner och arbetsvillkor pressas tillbaka hur mycket som helst för utan säkerhet kan arbetarna inte ställa några krav alls. Ekonomer kallar detta för #denjärnhårdalönelagen.

Vad har då de rödgröna gjort under sin regering? De har gjort a-kassan generösare och tillgänglig för fler, tog bort stupstocken (den automatiska sjukförsäkringen) i sjukförsäkringen (till s de blåbruna våren 2018 tvingade tillbaks den). De rödgröna har sänkt pensionärsskattetillägget, höjt pensioner och bostadstillägg och kraftigt fått igång bostadsbyggandet och fått sysselsättningen att explodera. Allt med ytterst modesta skattehöjningar som t.ex. på några hundra främst för den som tjänar över 40 000 i månaden. Allt detta har de gjort utan riksdagsmajoritet. Visst har några enstaka nbeslut varit fel men 95 % har varit gott. Tänk vad de rödgröna skulle kunna göra med fler mandat!

(Och historiskt brukar högkonjunktur sammanfalla med rödgrönt styre i Sverige och demokratiskt styre i USA. När högern vinner i Sverige eller Republikanerna i USA, brukar det bli lågkonjunktur. Varför? jo antgaligen för att när vänstern omfördelar samhällets överskott till låg- och medelinkomsttagare, kan dessa konsumera och hålla igång efterfrågan på företagens produkter och tjänster.)

Det här inlägget postades i A-kassa, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsskapande, Bidrag, Blockskillnad, Bostäder, Effektivitet, Ekonomi, Fattigdom, Fördelningspolitik, Högkonjunktur, Investeringspolitik, Kapitalism, Klassamhället, Klasskamp, Konsumtion, Köpkraft, Samhälle, Samhällsvision, Sjukersättning, Sjukpenning, Skatt, Socialförsäkringar, Solidaritet, Subventioner av hyresrätter, Svenska modellen, Sysselsättning, Tillväxt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.