Bortre tidsgräns i a-kassan dålig S-idé

Som sagt så vill S erbjuda arbetssökande mer utbildningsmöjligheter. Det är bra så att de arbetssökande kan bli kvalificerade att få de jobb som finns.

Men det bör inte vara förenligt med en röd ideologi att utförsäkra den ur a-kassan som gör vad han kan för att söka jobb. Dessutom vill både S och M ha en jämviktsarbetslöshet på 5% för att hålla nere inflationen. Då måste man räkna med att vissa kanske har mer otur än andra och har svårare att hitta ett nytt jobb. Funktionsnedsatta är överrepresenterade i Fas 3. Arbetsgivare vill inte ha invandrare kanske med dålig svenska, stresskänsliga, människorättsförkämpar eller andra som inte är helt anpassade och högpresterande på sina arbetsplatser.

Dessutom är det allt som oftast lågkonjunktur nu och inte ens i högkonjunkturer anställer arbetsgivarna särskilt många.

Läget tillåter inte, och det borde inte heller den röda ideologin göra, utförsäkring av arbetssökande efter någon viss tid.

Bästa sättet att skapa full sysselsättning är att bygga ut antalet offentliganställda. Den privata sektorn har fått chansen sedan 1991 att försöka skapa tillräckligt med jobb och har inte lyckats. Om man bygger ut offentlig sektor stimulerar detta dessutom efterfrågan särskilt i lågkonjunkturer och kan minska överbelastningssjukskrivningarna i offentlig sektor. Dessutom kan vi dela på jobben.

Det här inlägget postades i A-kassa, Antisociala reformer, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Blockskillnad, Ideologiska definitioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.