Bygg bort arbetslösheten

Den ständiga effektiviseringen i och globaliseringen av det privata arbetslivet har bara en naturlig konsekvens om samhället är till för medborgarnas och inte kapitalets skull: Bygg bort arbetslösheten, genom att bygga ut offentlig sektor.

Först måste man bygga om de eftersatta offentliga sektorerna skola, vård och omsorg, där personalen sliter så av överbelastning och dålig betalning. Men jag är säker på att vi med pengarna från beskattningen av arbetstagarna och kapitalet skulle ha råd att bygga ut även kulturen, som är så viktig för att beskriva det kapitalistiska samhället och ifrågasätta dess orättvisor.

Enligt många som forskat i frågan skulle detta kosta något mindre, nästan lika mycket eller bara något mer än vad all arbetslöshet gör idag. Säkerligen skulle även ökad personaltäthet i offentlig sektor leda till minskade kostnader för sjukskrivningar när färre blev sjuka av stress.

Om man gör det i en balanserad takt, så behöver inte en utbyggd offentlig sektor leda till en krympande privat sektor.

Det här inlägget postades i Ägande, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Effektivitet, Ekonomi, Globalisering, Kultur, Offentlig sektor, Skatt, Statligt ägande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.