Det fria skolvalet segregerar samhället och försämrar skolresultaten generellt sett. Liberalismens inkompetens.

Enligt skolverket och enskilda utredare kan 2000-talets ökande skolsegregation och sjunkande skolresultat rent generellt inte förklaras enkelt med ökad invandring. Det nya som man ser, är ett samband med det fria skolvalet. 

Det fria skolvalet är ett liberalt socialt experiment som söndrar och segregerar. Aktiva föräldrar samlar sina studiemotiverade döttrar och söner i vissa skolor. Övriga tenderar att samlas i andra. Det sociala urvalet.

På 1990-talet bemötte Jan Björklund oron för valfrihetsreformernas segregerande följder med löften om ”magnetskolor”: skolor i utsatta områden skulle bli så kanonbra att de studiebegåvade flockades dit.

Att Björklund ses nu gömma sig bakom de svagaste, i syfte att freda en reform som gynnar de starkaste, är minst sagt beklämmande.

Antingen får han väl säga att det är okej att starka elever skapar sig privilegierade – och skattefinansierade – öar. Eller så utvärderar han det fria skolvalet förutsättningslöst. Expressen 9/5 

Inga skyddade öar

Skoldeabttören Sten Svensson (SvD 120607)  och Urban Bäckström, vd i Svenskt Näringsliv, (SvD 120602 ) konstaterar att skolresulatetn även under den borgerliga regering sjunker och det väsentligt. En rad rapporter, både internationella och svenska, visar på fallande skolresultat. Anledningarna är flera men ”valfriheten och förekomsten av vinstdrivande skolbolag” är avgörande faktorer.

Den ökade skolsegregationen som det fria skolvalet leder till  försämrar nivån på kunskaperna även generellt sett. I Pisa-studierna har länder med stora olikheter mellan skolorna lägre resultat än länder med mindre skillnader. ”Sedan valfriheten infördes har Sverige rasat från en absolut topplats i likvärdighet till en genomsnittlig nivå och resultaten har följt med neråt. ” Även de elever som upptäcker att de valt fel skola och byter under studietiden sänker resultaten generellt sätt.

Läs Sten Svenssons artikel här!

Det här inlägget postades i Ägarskap, Allianspoltik, Arbete, Det fria valet, Framtid, Frihet, Friskolor, Individualism, Klassamhället, Liberalism, Människan och värdet, Okategoriserade, Orättvisa, Organisationsfrågor, Postdemokrati, Privatisering, Rättvisa, Skola, Sociala strukturer, Statligt ägande, Utveckling, Vård, Vision. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.