Systemfel i högerns kapitalistiska modell

Att optimera den ekonomiska tillväxten är som att få en kropp att fungera i ett ekonomiskt blodomlopp. Om huvudet hamstrar allt blod, så kollapsar kroppen när resten av kroppsdelarna som hjärtat, händerna och fötterna inte får något blod. Därför funkar inte girighet som är motorn i högerns kapitalistiska system.

Överdrivet sparande fungerar inte heller för då tas en del blod (= pengar) ur kretsloppet och kroppens olika delar har inte lika mycket blod att driva kroppen vidare med heller. Vi har stora ekonomiska verksamheter som banker och internationella jättar som samlar pengar på hög och bromsar utvecklingen för att sko sig själva.

Vi har en regering som stramar åt i en paradoxal syn på ekonomin och låter stora tillgångar ligga still utan skapa nytta. 2012 hade Sverige en nettotillgång på 637 miljarder SEK. Priset är att många i samhället stängs av från kretsloppet. En ekonomi som plundrar sina egna hushåll och sitt eget samhälle. En ekonomi som konsumerar sina resurser som  är ämnade för en ny avkastning. Ekonomi är inte pengar men de finns för att vara ett drivmedel för att skapa nytt.

Här finns vidare anknytningar till miljön. Om vi förbrukar all metall i jorden, får vi till slut brist på metall. Men om vi återanvänder så tar metallen inte slut.

Så skapa jobb åt alla, se till att de har en lön de kan konsumera för och hålla de ekonomiska hjulen rullande med. Se till att de som ändå är sjuka och arbetslösa får en ordentlig socialförsäkring, för då kan de i alla fall göra nytta som konsumenter. Se sedan till att återvinna det vi tar ur jorden, för då behöver inte jordens resurser ta slut.

En viss extra belöning för önskvärda prestationer som en akademisk examen, ansvar eller kreativitet m.m. är okej. Men grundnivån måste vara hög nog att hålla kretsloppen rullande med. När vissa belönas för mycket börjar de att spara istället för att konsumera. Då tas pengar ur det ekonomiska kretsloppet och ekonomin tynar bort.

Vikingarna antas av historiker ha bidragit till att få fart på ekonomin efter medeltidens lågkonjunktur. När de plundrade kyrkorna på dessas ekonomiskt improduktiva guld och silver, så använde vikingarna sedan stöldgodset att handla med och ädelmetallerna fördes in i det ekonomiska kretsloppet igen. Resultatet var att handeln ökade och ekonomin växte.

 Nu är jag inte för individuell plundring och våld mot kyrkan. Men ingen samhällsinstitution bör få hamstra på sig för mycket rikedom. Skatt är en legal form av plundring som håller i gång det ekonomiska kretsloppet. Och jag anser att det var inte moraliskt rätt att vikingarna plundrade dem, men om det funnits möjlighet för det engelska samhället att beskatta kyrkan och fördela dess överflöd bland de fattiga, så hade detta varit moraliskt rätt och lika effektivt. Ingen bör inte vara skattskyldig.

Ekonomin fungerar bäst om alla tillåts bli vinnare.

Slutsats:

  1. Ekonomins ursprung tillhör naturen. Alla naturprocesser skildrar kretslopp såsom vattnets kretslopp.
  2. Marknadsekonomin skildrar en konstgjord modell. Den bröt banden till natur, samhälle och människor när den industriella revolutionen kom på 1700-talet med sina egna, nya lagar som inte fanns på riktigt utan var hypoteser.
  3. Detta förklarar problemet med marknadsekonomin. Den innehåller inte ett  naturligt kretslopp, utan stoppar upp ekonomins flöde. Marknadsekonomerna vill dessutom begränsa skatten, som är ett kretslopp. Allt samlas i några få:s gigantiska fickor. Pengar finns för att  skapa ny nytta.

P.S.

Stöld måste självklart beivras. Men om en är rik och en annan svälter, är inte då att hävda äganderättens okränkbarhet en stöld från och våld mot den som är nära att dö av svält? Var Robin Hood ond och sheriffen av Nottingham god?

Det här inlägget postades i A-kassa, Efta, Ekonomi, Fördelningspolitik, Keynesianism, Sjukskrivningar, Socialförsäkringar. Bokmärk permalänken.

1 svar på Systemfel i högerns kapitalistiska modell

  1. Hans Wahlgren skriver:

    Jo, tanken med pengarna i ett kretslopp är helt rimligt och borde vara vägledande. Det är också en grundtanke i Solidarsystemet ( http://solidar.lir.be/HemSida) beskrivet av Åsa Brandberg. Finns även i boken Pengar på planetens villkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.