Det skall löna sig att arbeta

currencyJag fick en högerman att hålla med om ett den privata egendomsrätten är en social konstruktion. Min åsikt är att detta berättigar en tillräcklig beskattning för att hålla igång välfärden. Han tyckte dock att man hade rätt till att inte behöva dela med sig av sitt hårda arbete som man själv utfört. Men vi lever alla i ett samhälle där vi är beroende av varandras arbete. Även kapitalisten som med eget slit byggt sitt företag är beroende av att appropriera mervärdet av sina anställdas arbete.

Om arbetaren är redo att betala skatt finns det bl.a. möjlighet för hen eller hens barn att studera på universitet, det finns möjlighet för dem som blir sjuka eller arbetslösa i hens familj att komma tillbaka på banan.

Om arbetslösa har det för svårt ekonomiskt och rättighetsmässigt kommer de arbetslösa att sluta ställa rimliga krav på arbetsgivarna. Detta skapar en marknad för oseriösa arbetsgivare och ständigt sjunkande löner och arbetsvillkor.

Även kapitalisten är beroende av att arbetslösa och sjukskrivna också är förmögna att konsumera för att hen skall få avsättning för sina produkter. Minusräntorna beror på att enbart de anställda förmår inte att konsumera tillräckligt för att hålla de ekonomiska hjulen rullande.

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägande, Ägarskap, Allianspoltik, Arbete, Arbetslöshet, Beslutsfattande, Bidrag, Blockskillnad, Effektivitet, Ekonomi, Fackligt, Fattigdom, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Hälsa, Högkonjunktur, Individualism, Kapitalism, Keynesianism, Klassamhället, Klasskamp, Konsumtion, Köpkraft, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Lågkonjunktur, Lönefrågor, Människan, Människan och värdet, Moderaternas politik, Myter, Orättvisa, Pengaskapande, Propagandans makt, Rättvisa, Samhälle, Samhällsvision, Samverkan, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Skatt, Svenska modellen, Sysselsättning, Tillväxt, Utanförskap, Utförsäkring, Utopi, Utveckling, Välfärd. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.