En jobblinje för civilingenjörsutbildade diskare

Regeringens politik med sänkta ersättningar och striktare regler för att folk ska ta vilket jobb som helst är en politik för att försäkra arbetsgivarna som söker t.ex. diskare om att de kan få tag på jobbsökanden som är så högutbildade som civilingenjörer och idéhistoriker.

Inget fel på att vara diskare men det var knappast vad man såg i sin framtids spåkula när man valde att satsa tid, energi och pengar på att skaffa sig en högskoleexamen. Men än värre, i alla fall i ekonomisternas ögon, det är ett slöseri med samhällets resurser. Det är långt ifrån gratis för samhället att utbilda akademiker och så ska de inte få mer kvalificerade jobb än sådana som diskare.

Är detta ett sätt att göra så att barnen till låg- och medelinkomsttagare som inte har möjlighet till ekonomiskt stöd från föräldrarna för att härda ut i väntan på ett kvalificerat jobb ska ge upp tanken om ett meriterande jobb? Är det ett sätt för överheten att slå ut arbetar- och medelklassens barn från kampen om kvalificerade jobb.

I USA som har ett än sämre socialförsäkringssystem är det en hel generation akademiker som får nöja sig efter en akademisk examen med att försöja sig som kafébiträde på Starbucks eller på motsvarande jobb.

Inse faktum: Högern och Kapitalet har aldrig önskat och kommer aldrig önska tillräcklig sysselsättning. För med full sysselsättning kan arbetarna och tjänstemännen börja ställa rimliga krav. Och detta är fasansfullt i Högerns och Kapitalets ögon.

Regeringen har sänkt skatten med 100 miljarder sedan 2006. Höj skatten till 2006 års nivåer. Då levde de flesta väl och ekonomin gick oerhört bra i internationella mätningar. Med en sådan skattehöjning hade vi kunnat skapa hundratusentals jobb i offentlig sektor att bygga bort arbetslösheten med.

Regeringens jobbskatteavdrag är inte till för att vi ska få mer i plånboken. Det är en politik för att få oss att sänka våra lönekrav. Hög lön före och efter skatt, inte bara efter skatt säger jag. Priset för jobbskatteavdragen är att du kan få det bra mellan 35-55 års ålder om du är välutbildad och har tur, men du får en dålig och stressande skolgång som ger många psykiska sjukdomar innan dess. Blir du sjuk, om inte förr när du är gammal, så är det svårt att få vård och om du nu får vård så är den pga stressad och underbemannad vårdpersonal med stor sannolikhet förenad med hälsorisker.

LO:s förslag om fler jobb i offentlig sektor skulle bara kräva en skattehöjning på 70 miljarder. Då skulle vi fortfarande ha kvar 30 miljarder att sänka skatten för låginkomsttagarna med jämfört med 2006 års skattesatser.

Det här inlägget postades i A-kassa, Allmänbildning och dess betydelse, Antisociala reformer, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.