En rödgrön regering bäst för klimatet

Klimatet är en ödesfråga och forskning visar att de närmsta åren är avgörande för att vi ska ha en chans att klara oss undan katastrofala klimatförändringar. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är bäst på miljövänlig politik enligt Naturskyddsföreningens undersökning och Socialdemokraterna är bäst bland de största partierna.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet placerar sig högst i undersökningen, då de ställer sig bakom alla Naturskyddsföreningens 18 förslag. Liberalerna kommer tätt efter och är det borgerliga parti som i undersökningen uppvisar högst miljöpolitiska ambitioner. Socialdemokraterna placerar sig högst av de stora partierna. Det följs av Kristdemokraterna, som därmed tillsammans med Socialdemokraterna gått om Centerpartiet, jämfört med resultatet av Naturskyddsföreningens enkät 2014. Moderaterna hamnar sist av de borgerliga partierna. Sverigedemokraterna kommer med en rejäl marginal sist i rankningen, då de endast ställer sig bakom två av 18 förslag.” ( https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/ny-valgranskning-detta-vill-partierna-gora-miljon-under-nasta-mandatperiod )

Flyget betalar inte sina miljökostnader, det är befriat från både koldioxid- och energiskatt. Utrikesflyget slipper dessutom att betala moms. Om flyget ska kunna stå för en större del av sina miljökostnader måste politiken sluta subventionera flyget. Flera borgerliga partier bl.a. Moderaterna  är kritiska till och med till den lilla flygskatt vi infört. ( https://www.svt.se/nyheter/utrikes/flygskatt-splittrar-partierna )

Varje år går minst 30 miljarder till att subventionera fossila bränslen i Sverige, framför allt genom skatteundantag. Sverige har lovat att fasa ut alla klimatskadliga subventioner till år 2020 – alltså under den kommande mandatperioden.

”En stor del av människans utsläpp av koldioxid kommer från förbränningen av fossila bränslen. Farligast för klimatet är brunkol*. Men även vanlig olja och fossilgas bidrar stort till klimatförändringen. Därför är det bråttom att bryta världsekonomins beroende av olja, kol och gas.” ( http://www.greenpeace.org/sweden/se/klimat/Orsaker/Fossila-branslen/ ) Höga skatter på fossila bränslen som vi har i Sverige skulle om de genomfördes globalt vara ett väldigt bra sätt att påskynda världens brott med fossilberoendet. ( https://economics.handels.gu.se/aktuellt/nyheter/n//-mindre-tillvaxt-ar-bra-for-valfard–klimat-och-valmaende-.cid1212744 )

Välfärd som minskad arbetstid och mer omfördelning och inte oreglerad, ekonomisk tillväxt är bäst för miljön. ( https://economics.handels.gu.se/aktuellt/nyheter/n//-mindre-tillvaxt-ar-bra-for-valfard–klimat-och-valmaende-.cid1212744 )De rödgröna är av tradition försvarare av välfärd och omfördelning, medan högern och de bruna vill skära ned på den.

I somras beslutade riksdagen att varje ny regering ska presentera en klimatplan för mandatperioden. Hur ser ditt favoritpartis klimatplan ut? Lever den upp till Parisavtalet.

Det går att minska utsläppen – men det kräver politiska beslut. Om vi ska lyckas begränsa uppvärmningen kan inte politiken fortsätta att stödja klimatskadlig verksamhet genom subventioner.

Sverige styr inte hela världens klimatpolitik, men det betyder mycket om vi föregår med gott exempel så kan andra följa efter.

Det här inlägget postades i Allianspoltik, Arbete, Arbetsdelning, Bidrag, Blockskillnad, Ekologi, Ekonomi, Energi, Fattigdom, Fördelningspolitik, Klimat, Konsumtion, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Miljöpolitik, Miljöteknik, Moderaternas politik, Oljan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.