Följ din dröm men värna de utsatta och dig själv

Foto: freeimages.com

Det finns stora möjligheter att göra karriär i Sverige och kanske till och med jobba med sin passion. Här är en länk till Arbetsförmedlingens intressetest. Det kan kanske hjälpa dig att komma på vad du skulle trivas att jobba med.

Det finns inga kursavgifter  på landets högskolor, universitet eller yrkeshögskolor. Det finns statliga lån och bidrag för levnadsomkostnaderna under studietiden.

Detta system gör att den amerikanska drömmen bevisats vara mycket mera uppnåelig i Sverige än i USA.

Utbildar man sig vid en ansedd läroinstitution efter gymnasiet, tycker jag att detta ska löna sig lite extra jämfört med att inte vidareutbilda sig. Den som vidareutbildar sig kan ju erbjuda folket ett mer kunskapsförädlat arbete. Det senare kallas att ha en högre verkshöjd på sitt arbete.Utan ingenjörer, hade arbetarnas jobb varit mycket tyngre. Utan lärare, inga nya ingenjörer, lärare, socionomer eller andra akademiker/yrkesmän med annan hög verkshöjd.

Dock  är det av högsta prioritet att komma ihåg att klyftorna skall vara små. Allas bidrag behövs och alla människor behövs. Arbetarnas jobb är ju ofta mycket fysiskt tyngre också. Det finns mycket kunskap införlivad också i arbetarnas arbete.

Men svenska ungdomar har ju redan nu svårt att uppnå goda resultat i skolan. Jag tror att om man visste att högre utbildning alltid lönade sig, så skulle flera studera flitigare. Sedan vet jag att mångas studieproblem beror på olikartade socioekonomiska och andra medfödda förutsättningar och annat också. Men det blir märkligt om inte utbildning lönar sig.

Högern önskar göra utbildning mer svåråtkomlig för arbetarklassens barn genom att avgiftsbelägga högre studier. Alliansregeringen 2006-14 förespråkade detta i sin Långtidsutredning. Sedan gjorde Alliansen det svårare för dem som haft utmaningar i skolan att läsa upp sina betyg i gymnasiet. Så det gäller att rösta rödgrönt!

Kom ihåg högre utbildning är både nyttigt och kul!

Det här inlägget postades i Arbete, Arbetslöshet, Den amerikanska drömmen, Effektivitet, Ekonomi, Fackligt, Framsteg, Framtid, Individualism, Jobbmöjligheter, Karriär, Klassresa, Köpkraft, Kortsiktighet, Lärarna, Lönefrågor, Människan, Människan och värdet, Motivation, Orättvisa, Produktivitet, Skatt, Skola, Studier, Sysselsättning, Utanförskap, Utbildning, Utsatta yrken. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.