Folkpartiet vill begränsa strejkrätten

Foto: Chance Agrella/freerangestock.com

Folkpartiet (Ny)liberalerna vill öka arbetsgivarsidans makt. I en debattartikel i Aftonbladet ifrågasätter riksdagsledamoten Christer Nylander (fp) rimligheten i sympatistrejker. Bakgrunden är att SEKO protesterar mot Veolias planer. Veolia vill avskeda och återanställa personal till sämre villkor för att finansiera ett tidigare underbud.

Borgarna kan slå blå dunster i ögonen på folket under en viss tid men visar till sist alltid sitt rätta ansikte:

”Veolia vann upphandlingen av Öresundstrafiken 2011, med ett bud som låg drygt 50 miljoner kronor under närmaste konkurrent. Seko menar att det sannolikt är bakgrunden till varför Veolia nu måste minska sina kostnader. ” (Källa: Flamman)

Det öppnar upp för en farlig rättsprincip att företag tar sig rätten att finansiera underbud med att avskeda personal för att sedan återanställa dem med sämre förutsättningar. Det hotar allas hopp om rättmätiga arbetsvillkor och bra lön. Sådana underbud med åtföljande försämringar underminerar även konkurrenskraften hos seriösa företag. Hur stor makt skulle SEKO ha att påverka Veolia utan sympatiåtgärder från andra fackförbund? SEKO är bara ett fack inom LO, Veolia omsatte 3 miljarder kronor 2012. En miljard i omsättning är definitionen av ett storföretag …

Alliansfritt Sverige har initierat ett upprop mot Folkpartiets förslag. Skriv gärna under.

Det här inlägget postades i Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsrätt, Fackligt, Klasskamp, Liberalism, Lönefrågor, Nyliberalism. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.