Fria moderata studentförbundet vill avgiftsbelägga högre studier

photo_794_20060111

Foto: Chance Agrella/freerangestock.com

Alexandra Ivanov, Ordförande för Fria moderata studentförbundet, tycker att var och en som vill läsa på högskola eller universitet ska betala ur egen ficka:

”Den avgiftsfria högskolans tid är över.”

Vilka är då Alexandras argument för att höja tröskeln till högre studier? Svenska studenter tar för lång tid på sig. Dessutom väljer fler studenter i Sverige än i andra länder att även läsa på äldre dagar. Vidare hävdar Alexandra att den sociala snedrekryteringen alls inte ökar även om studierna avgiftsbeläggs.

Det är felaktigt att påstå att den sociala snedrekryteringen inte skulle vara större i länder som USA och Storbritannien. För övrigt är det länder som har långt större inkomstspridning än Sverige. Att studenterna tar lång tid på sig må vara hänt. Men därom finns en viktig invändning. I Sverige har vi en högt utbildad befolkning, inte för inte. Vi har nämligen satsat på något som kallas för ’livslångt lärande’. Utan denna idé hade vår konkurrenskraft varit betydligt sämre. Vårt välstånd bygger till stora delar på att vi följer med i utvecklingen och förmår genomföra de strukturomvandlingar som är för handen.

Sammanfattningsvis, Alexandra vet naturligtvis att avgiftsbelagda studier leder till en ökad snedrekrytering och större inkomstskillnader. Det är själva poängen med en sådan reform. Men det skulle inte vinna folkmajoritetens stöd. Då är det enklare att dölja denna avsikt i moralistiska utsagor om ”incitament” och ”ansvar”.

PS. Här kan du läsa mer om Alexandras nyliberala förebilder. DS.

Det här inlägget postades i Alexandra Ivanov, Alliansfrihet, Allianspoltik, Klassamhället, Klasskamp, Klassresa, Korståget mot välfärden, Kultur, Kunskapssamhället, Marknadspolitik, Skola, Utbildning, Vänster/höger, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.