Generös a-kassa bra för arbetsmiljön

Om man vet att man vid arbetslöshet måste söka vilket jobb som helst, med andra ord sämsta möjliga då det går lättare att få dessa, så kommer man att acceptera försämringar i arbetsvillkoren på den egna arbetsplatsen. Man vet då nämligen att arbetslöshet med stor sannolikhet leder till ett ännu sämre jobb.

För att arbetsvillkoren ska förbli goda, bör därför arbetslösa under ett tidigt skede av sin arbetslöshet få begränsa sitt arbetssökande. Begränsningen bör vara i möjligaste mån till det bästa jobb de har kompetens till, fullständig eller i stort sett fullständig utbildning för och/eller erfarenhet av. Om de inte hittar något sådant arbete efter en generöst tilltagen sökperiod, så ska de kunna få råd om hur de kan vidga sitt sökande. Hänsyn bör dock alltid tagas till att jobben dessa individer tvingas söka är någorlunda goda ur arbetsmiljö- och lönesynpunkt.

Det är mycket mer sannolikt att de arbetsgivare som erbjuder de sämsta jobben förbättrar villkoren för dessa arbeten, först om de tvingas kämpa hårt för att locka till sig arbetskraft.

Det här inlägget postades i Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.