God Jul och Gott Nytt År till oss alla

Foto: Su Ann Quah/se.freeimages.com

Min klapp till er alla är min uppmaning och önskan att vi alla blir generösare mot varandra. Om de socio-politiska och ekonomiska villkoren blir jämlikare inte bara i Sverige utan över hela världen så växer ekonomin och blir stabilare. Fattiga människor kan inte konsumera och konsumtion och antalet arbetstillfällen är intimt beroende av varandra.

 

De rikas överdrivna såväl konsumtion som sparande påfrestar miljön ungefär lika mycket (jag har hört att den har större miljöpåverkan) än en jämlikare ekonomi visar flera studier. En konsumtion som kan skapa jobb utan att påverka miljön alls lika mycket som privat konsumtion är offentliga investeringar i skola, vård, omsorg, kultur och järnvägar.

Sedan skall vi ha privat konsumtion också. Den ger glädje, jobb och skatteintäkter. Men vi kan kanske minska på den värsta hobbykonsumtionen och mer konsumera bara det vi faktiskt behöver? Flamman skrev att om vi bara gick tillbaka till våra flygvanor runt år 2000 så skulle detta göra oerhört mycket gott för miljöutvecklingen.

När alla får det bättre över hela världen minskar grogrunden för kriminalitet, krig, hatbrott, hat, främlingsfientlighet/rasism och terror. Den sociologiska sammanställningsboken ”Jämlikhetsanden” visar hur jämlikhet leder till bättre resultat för de flesta på alla områden. Visste ni att till och med de allra rikaste lever längre i mer jämlika samhällen?

Tyvärr röstar många höger och högerextremt, men de folkliga proteströsterna håller högerns krafter stången. Till och med i Polen med sin högerextrema regering, så trycker de protesterande massorna effektivt tillbaka regeringens värsta politik. Och vi i Väst för en god kamp mot handelsavtal som TTIP, TPP och CETA. Vi behöver kämpa för att världens stater fortsätter att införa miljövänliga energikällor och för att förbjuda neonikotinoider som hotar bina så att livet och mänskligheten kan överleva och blomstra.

Våga föra det politiska samtalet med dina vänner, arbetskamrater, släktingar och dem du möter. Samtal om politik påverkar världens utveckling och är också bland det mest intressanta konversationsämnena.

Tillsammans är vi starka! Tillsammans mår vi bättre.

Det här inlägget postades i Antisociala reformer, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsskapande, Bank och finans, Bank- och finanskriser, Bank- och skuldrevision, Bidrag, Blockskillnad, CETA, Demokrati, Den trefaldiga ekonomin, Effektivitet, Ekologi, Ekonomi, El, Energi, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Frihandel, Frihet, Hatbrott, Högkonjunktur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.