Högerns fula tryne i hyresfrågan

Högern verkar inte tåla att fattiga hyresgäster har råd att bo centralt och knappt ens att de har råd att bo.

Högerns utredare anser att för att hyresmarknaden ska fungera krävs i stort sett marknadshyror.

Jag håller med om att bostadsmarknaden för hyresrätter inte fungerar idag. Det byggs alldeles för lite. Det som ändå byggs är på tok för dyrt.Hyresvärdar eftersätter underhållet av lägenheterna i årtionden för att kunna lyxrenovera när det blir dags för stambyte och då chockhöja hyran.

Det som behövs är dock inte marknadshyror utan en återgång till de offentliga subventioner som fanns före Bildts regering 1991-94. Då skulle det byggas billiga hyresrätter i ett tillräckligt antal.

Marknadshyror gynnar inte ens kapitalet i dess helhet. Fastighetsägarna blir visserligen rika, men konsumenterna kommer inte att ha mycket över att upprätthålla övriga kapitalisters existens med sin konsumtion.

Marknadshyror leder till en hänsynslös flyttkedja. Många centralt boende får flytta ut till förorterna. Sedan får de svaga i förorten flytta ut på gatan och möta vinterkylans nåd.

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Allianspoltik, Antisociala reformer, Avhumanisering, Blockskillnad, Bostäder, Ekonomi, Kapitalism, Klassamhället, Klasskamp, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Marknadspolitik, Moderaternas politik, Orättvisa, Välfärd, Vänster/höger, Värderingar, Vinst, Vinsttak. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.