Inte bara eliten ska ha det bra

Var effektiv eller svält!
Jobba eller dö!
Sådan sensmoral är varken civiliserad eller nationalekonomiskt sund.

I ett civiliserat samhälle ska inte bara de främsta hjärnorna och företagarna ha det bra. Alla ska ha det bra, även om vissa kanske har det lite bättre. Belönar man den fåtaliga eliten för mycket samlas allt på hög och tas ur den ekonomiska cirkulationen eller konsumtionen av varor och tjänster. Det är alltså inte bara etiskt med omfördelning av intäkterna för att gynna flertalet utan även nationalekonomiskt sunt.

Finanskrisen 2008 i USA som fortfarande drabbar världen hårt var ett resultat av att lönerna halkat efter i 30 års tid i USA. Handeln hölls i gång genom lån t.ex. de osäkra subprime-lånen. Lån måste dock betalas tillbaka med ränta dessutom. Till slut brakade detta pyramidspel samman.

Vi måste omfördela vinsterna och intäkterna från eliten genom socialförsäkringar, bidrag, full sysselsättningspolitik och en rättvis lönesättning.

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägande, Bidrag, Ekonomi, Fördelningspolitik, Samhälle, Samhällsvision, Socialförsäkringar, Tillväxt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.