Kissblöjan myt enligt Vårdföretagarna

Foto: Chance Agrella/freerangestock.com

Foto: Chance Agrella/freerangestock.com

Vårdföretagarnas VD Håkan Tenelius hävdar att privat vård är minst lika bra som offentlig. Det finns inga problem med att ta ut vinst från bolag som drivs av skattemedel. Inte ens den där historien om kissblöjan är sann. Tenelius säger i Dagens Media:

– Utmaningarna som vårt välfärdssystem står inför är reella. De försvinner inte för att man gömmer sig bakom myter och ideologiska agendor. Att Mytpolisen behövs är solkart. (sic!) Det tydligaste exemplet är myten om kissblöjan, som precis som råttan i pizzan spridits som en farsot/…/.

Det tycks inte ha slagit denne Tenelius vad de så kallade företagarna inom den privata vården faktiskt ägnar sig åt. Att behålla så mycket som möjligt av skattepengarna för sig själva. Skattemedlen som företagen faktiskt lever av. Hade allt återinvesterats i verksamheten hade det inte funnits någon vinst att ta ut.

När man nu ändå tar ut vinst så blir verksamheten sämre. Den förlorar i kvalitet. Vårdtagarna drabbas. Skattebetalarna drabbas. Här följer två exempel som slår hål på myten om det goda med vinst i vården:

Barnläkaren Inge Axelsson i DN

Statsvetarprofessorn Bo Rothsteins debattartikel i Expressen

Vårdföretagarna hör inte hemma i vården.

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Äldreomsorg, Äldrevård, Allianspoltik, Annie Lööf, Avregleringar, Klassamhället, Kvalitet, Privat sektor, Privata sjukförsäkringar, Privatisering, Riskkapitalbolag, Sjukvård, Tankesmedjor, Vänster/höger, Vård, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.