Klassisk och grön arkitektur bättre för människan

Foto: freeimages.com, John De Boer

Miljonprogrammen var en god tanke men estetiken blev mindre lyckad. Det fanns dock vissa lyckade estetiska inslag som att det ofta finns många grönområden i miljonprogrammen. Nu behöver de här områdena rustas upp. Det är inte viktigt att inte begå samma misstag igen. Människor blir mer deprimerade i anonyma höghus. Därutöver är det bra om arkitekturen anknyter till tidigare byggnader från tiden före den modernistiska eran. Den del av Göteborg som göteborgarna anser mest göteborgsk är Majorna med deras många bevarade landshövdingehus. Vidare behövs ett varierat vägnät som känns levande, med gågator.

Peter Olsson, Ekonomistuderande vid Handelshögskolan Göteborg skriver om den goda arkitekturen på Arkitekturupprorets webbplats.

Det fanns fler bra inslag med miljonprogramshusen. De var väldigt arkitektoniskt funktionsutforskade på insidan. Flera av rören gick i en vestibul och var därför lätta att byta ut. Köken var ergonomiskt planerade. Standarden var även mycket högre än i tidigare hus. I nya bostadsrätter och i vissa hyresrätter läggs rören i betong i golvet, varför det är svårt att byta dem. Ett annat fel med miljonprogramsområdena var att det enbart fanns hyresrätter. Det är viktigt att olika människor med olika bakgrund kan mötas i vardagen. Då kan hopp och förståelse växa. Det är dock av yttersta vikt att en hög andel av bostadsbeståndet består av hyresrätter med låga hyror. Därutöver måste detta kompletteras med att det i varje område finns småhus och bostadsrätter till överkomliga priser. Det senare är lätt att åstadkomma genom att utbudet av hyresrätter med låg hyra är stort så att efterfrågan är så låg att inte priserna blir för höga för privatägda hem.

Ett argument som brukar anföras mot klassisk arkitektur är att exempelvis landshövdingehus på sin tid ansågs konforma och fula. ”Dagens hus kommer också att anses vackra med tiden”, så lyder argumentationen från modernisterna. Ett starkt motargument är att se vilka typer av byggnader som arkitekter och beslutsfattare själva föredrar. Påståendet att det är för dyrt att bygga efter klassisk estetik stämmer inte heller. Det går att lätt att se om man höjer blicken tittar på alla vackra nybyggen i Europa.

Det här inlägget postades i Bostäder, Estetik, Välfärd. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.