Kollektiva satsningar inte marknadshyror är lösningen

Foto: Eduardo Bogosian, http://freerangestock.com

Foto: Eduardo Bogosian,
http://freerangestock.com

Med 68 % skulle hyrorna sannolikt höjas i Stockholm om marknadshyror infördes. Inte konstigt att arbetarnas partier och fack så länge motsatt sig sådana förslag. Många skulle behöva gå från hus och hem eller bo under undermåliga villkor med en fri hyressättning. Ändå föreslår LO:s näringspolitiske utredare LO just detta.

 

Han ser ingen annan lösning på att få igång bostadsbyggandet för att möjliggöra för arbetskraften att flytta till tillväxtregionerna.

Utan tillräckliga offentliga subventioner till ett byggande av kvalitativ hyresrätter som folk har råd att bo i, har han säkert rätt. Alltså måste vi återgå till det gamla svenska sättet med offentliga subventioner att stimulera till byggande av hyresrätter som borgarna började avskaffa 1991.

Om privata hyresvärdar, inte finner hyresrättsmarknaden tillräckligt intressant då, så klarar vi oss med offentliga hyresvärdar. Det är inte bara kapitalister som kan bygga hyresrätter.

Sedan är det rent korkat nationalekonomiskt med marknadshyror. En så stor del av vanligt folks köpkraft skulle gå till hyran, att konsumtionen av andra varor och tjänster skulle minska radikalt.

Källa: http://www.dn.se/ekonomi/lo-tar-stallning-till-marknadshyror/

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.