Krafttag mot utbrändheten

freeimages.com/Gözde Otman

I ett gott samhälle kan vi utföra våra arbetsuppgifter och ändå må bra på fritiden. I ett gott samhälle finns det möjlighet till pauser och återhämtning. I ett gott samhälle. Där är vi inte i dag. Sedan 2010 har antalet sjukskrivna för utmattningssymtom ökat med 600 %.

Vilka blir utbrända? Det är en stor majoritet kvinnor. Men även män. Mest i kontaktyrken. Socialarbetare, lärare, socialsekreterare och läkare. Samtidigt ökar utbrändheten i snart sagt alla branscher. De som blir utbrända är de ”duktiga” och ”lojala”. Goda medarbetare som överutnyttjas.

Det krävs nu krafttag. År 2016 kom en ny föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”. Där betonas vikten av att inte överbelasta de anställda. Vi behöver göra mer. Vi behöver tala om arbetsmiljön på våra arbetsplatser. Vi behöver sätta gränser.

Produktiviteten är skyhög i Sverige. Nu behöver vi i stället arbeta med effektiviteten: Hur kan vi få mycket gjort utan att stressa ihjäl oss? Här har facken en viktig roll att spela. Så, engagera dig redan i dag. För ett bättre samhälle. För ett samhälle utan utbrändhet.

Det här inlägget postades i Alice Teodorescu, Allianspoltik, Annie Lööf, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsmiljö, Arbetsrätt, Avhumanisering, Folkhemmet, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Stress. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.