Kravallerna i Husby

Kravallerna i Husby går inte att försvara. Men människor är sköra. När samhället överger människor, stadsdelar och grupper av människor, kommer vissa att tappa i omdöme. Var den utlösande faktorn polisens dödsskjutning av en psykiskt sjuk man som var beväpnad endast med en kniv?

Jag tror att det är ytterst sällan som folk nöjeskravallar pga sin egen inneboende dåliga moral. Detta eftersom friska människor inte vill skada andra, riskera fängelse, en så kraftig plump i CV:t som en kravall utgör eller riskera att skadas själva under kravallerna.

Vi kan hålla tillbaka dessa som tappar i omdöme med fler poliser och hårdare tag eller skapa humana arbeten åt alla och god och likvärdig skola, vård och omsorg i alla delar av landet. 38 % av ungdomarna i Husby varken jobbar eller arbetar. Endast 50 % når grundskolans mål. 25000 uppskattas bo trångbott i ett område med bostäder endast för 15 000. Som Aftonbladet skrev: ”De senaste fem år har samhället svikit Husby – banken, lunchkrogen, folktandvården, vårdcentralen, posten, barnmorskan, ungdomsgården och träffpunkten. Allt har försvunnit och nu är till och med polisen rädd för att åka dit.”

T.o.m. engelska högeraffärstidningen Financial Times tycker att Husby-kravallerna är ett tecken på att högervridningen i Sverige gått för långt.

 

Det här inlägget postades i Äldreomsorg, Äldrevård, Antisociala reformer, Arbete, Arbetsdelning, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Avhumanisering, Avregleringar, Barnfattigdom, Barnomsorg, Bidrag, Bostäder, Brott och straff, Ekonomi, Fattigdom, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Jämnlikhet och feminism, Kapitalism, Klassamhället, Klasskamp, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Lönefrågor, Lycka, Makt, Människan, Människan och värdet, Marknadspolitik, Nyliberalism, Plikter, Polisen, Protester, Psykisk ohälsa, Samhälle, Samhällsvision, Samverkan, Sjukskrivningar, Sjukvård, Skatt, Skola, Sociala strukturer, Socialförsäkringar, Solidaritet, Sveket mot Sverige, Sysselsättning, Utanförskap, Utbildning, Utsatta yrken, Våld, Välfärd, Vård, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.