Lagom höjda skatter bra för tillväxten

currencyFinanspolitiska rådet som tillsattes av den borgerliga regeringen kritiserar de rödgrönas skattehöjningar. Det gör de borgerliga media med. De menar att höjda skatter för de rika leder till att folk arbetar mindre och att skatteintäkterna minskar. Det är den skatteideologin som borgarna gått till val på sedan 2006. Vad ledde den till? Jo en skyhög arbetslöshet och en ekonomi vars hjul rullar allt långsammare då låg- och medelinkomsttagarna inte har råd att konsumera.

Borgarna resonerar som om skatter tar bort pengar ur det ekonomiska kretsloppet. Istället omfördelar skatterna pengarna från dem som har pengar i överflöd och därför inte kan konsumera för allt de har till dem som inte har pengar men väl tillsammans gigantiska konsumtionsbehov.

När låg- och medelinkomsttagare ges möjlighet att konsumera mera, behöver företagen anställa mera. Då ökar konsumtionen och skatteintäkterna ytterligare.

Wall Street börjar också hålla med mig och säger i en rapport att när de där uppe får för mycket minskar tillväxten och på sikt även kapitalackumulation för dem i toppen.

Det här inlägget postades i A-kassa, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Bidrag, Högkonjunktur, Lågkonjunktur, Sjukersättning, Sjukpenning, Skatt, Socialförsäkringar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.