Liberalerna vill sänka ingångslönerna och höja hyrorna

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

Höga löner ökar köpkraften. Det ökar omsättningshastigheten, velociteten. Sänkta löner för en grupp tenderar att leda till sänkta löner för en annan. En nedåtgående spiral med en försämrad samhällsekonomi på köpet. Men det vill Liberalerna inte kännas vid. Särskilt nyanlända skall leva på väsentligt lägre löner än andra. Tycker (Ny)Liberalerna.

I Sverige har vi ett så kallat bruksvärdessystem för att garantera skäliga hyror. Det vill Liberalerna ta bort. Jan Björklund hänvisar till andra länder som Storbritannien, där hyrorna ofta är dubbelt så höga och standarden avsevärt lägre. Liberalerna öppnar upp för en ockrarnas marknad.

http://www.di.se/play/nyheter/l-ledaren-hyresregleringen-maste-andras/

Hyresgästföreningen skriver om bruksvärdessystemet:

”Det ska vara lika hyror för likvärdiga bostäder. Därför bestäms hyran utifrån något som heter bruksvärdessystem. Bruksvärdessystemet innebär att hyran baseras på lägenhetens standard, kvalitet och service. /…/ Lika viktigt är att hyran inte skjuter i höjden. Ett av våra mål är att hyrorna ska stå i rimlig proportion till hushållens inkomster. Hyrorna ska inte heller öka mer än andra priser i samhället.”

Är det längre möjligt att tala om Liberalerna som ett socialliberalt parti? Vi svarar nej på den frågan. Liberalerna vill kompromissa med centrala inslag i den svenska välfärdsmodellen: löner och hyror. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill i stället utveckla och stärka hyresrätten.

Vill du göra något åt saken? Du kan engagera dig i Hyresgästföreningen eller i något av ovanstående partier. Även Nätverket för gemensam välfärd driver frågan om fler hyresrätter med god standard till skäliga hyror.

Det här inlägget postades i Allianspoltik, Arbete, Arbetsmarknadsfrågor, Avhumanisering, Bostäder, Ekonomi, Hyror, Liberalism, Människan och värdet, Marknadshyror, Marknadspolitik, Nyliberalism, Riskkapitalbolag, Samhällsvision, Vänster/höger, Värderingar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.