Likartade löner mest rättvist

Lönerna för olika yrken bör vara likartade eftersom alla yrken behövs och eftersom alla arbeten kräver uppoffringar på sitt sätt. Vissa har fallenhet för det teoretiska, andra för det praktiska. Vissa för både och. Allt är värdefullt och inget bör löna sig för olika.

Den som utbildar sig får vara flitigare i skolan och tänka mera, men den som får ett praktiskt jobb sliter fysiskt och riskerar ofta arbetsskador.

Samhället vi lever i erbjuder dock många fördelar tack vare att det är ett industrialiserat kunskapssamhälle. För att samhället ska förbli så, måste vi motivera folk att utbilda sig. Därför bör det vara acceptabelt att den som utbildar sig på eftergymnasial nivå tjänar 5 000- 10 000 kronor mer i månaden än den som inte utbildar sig. Löneskillnaderna mellan personer med olika typer av utbildningar bör dock vara minimala, eftersom det är svårt att avgöra vem som behövs mer än den andre.

Den som inte utbildat sig är dock fortfarande värd en lön som tillåter lite lyx i tillvaron. 20 000 i månaden borde en person med ett okvalificerat arbete få i ingångslön vid den prisnivå som rådde vid författandet av detta inlägg.

Det här inlägget postades i Lönefrågor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.