Marknadshyror är destruktiva för alla parter

hemlos_manMarknadshyror leder till en konsumtion så låg att den hotar jobben och företagen. Dessutom leder den till masshemlöshet och hälsovådlig trångboddhet.

 

 

 

Även rödgröna experter blir ibland förblindade av värderingarna inom sitt expertisområde. Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan hävdar i DN Debatt att det behövs friare hyressättning för att motverka segregation och bostadsbrist.

Problemen med ekonomstudenternas argument är hur många som helst. Det finns inte tillräckligt många rika i låginkomstområdena för att ta över marknadshyreslägenheter i de rika områdena. Däremot skulle marknadshyror tömma rika områden på vanligt folk. Vanligt folk skulle flytta till låginkomsttagarområdena och de fattigaste i låginkomsttagarområdena skulle inte ha råd att bo nånstans.

F.ö. skulle konsumtionen minska betydligt i landet, när folks inkomst i extremt hög grad endast skulle gå till hyran. F.ö. är hyresregleringen i stort sett avskaffad men vi har inte infört marknadshyror ännu.

Vi borde använda pensionsfonderna till att bygga ett nytt men mer estetiskt miljonprogram med hyresrätter med låginkomsttagarvänliga hyror. Det skulle ge staten stabila intäkter och bl.a. göra att folk kunde flytta från föräldrarna en eller sitt ex, inte bo ohälsosamt trångt, ha råd att hålla sysselsättningen uppe med sin konsumtion och flytta dit jobben finns.

Det här inlägget postades i Arbetsskapande, Bostäder, Effektivitet, Ekonomi, Hyror, Konsumtion, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Marknadshyror, Marknadspolitik, Sysselsättning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.