Moderaternas arbetslinje

Moderaterna vill inte ha en full sysselsättning. De vill ha en hög arbetslöshet i kombination med en strikt arbetslinje för att göra de anställda så desperata om att få behålla sina jobb så att de accepterar vilka försämringar som helst.

Tänk på försämringen för flygbolagsanställda och alla krisavtal i industrin. Dessutom vill de att de som inte har jobb av arbetslinjen ska tvingas till en sådan desperation att de tar vilka t.o.m. hälsovådliga skitjobb som helst hellre än att söka jobb med rimliga villkor. Ett exempel på detta är att arbetslinjen med sina utförsäkringar och låga socialförsäkringsersättningar har ökat antalet kvinnliga prostituerade något enormt i Sverige sedan 2008.

Det bästa alternativet mot Moderaternas arbetslinje var Vänsterpartiets förslag till ny politik för full sysselsättning från år 2006. Den gick ut på att ersätta alla de jobb som rationaliseras, effektiviseras, outsourcas till låglöneländer med en utbyggd offentlig sektor. En ökad personaltäthet skulle betala sig dels genom att färre med en sådan skulle bli utbrända, dels genom att kostnaden för arbetslösa skulle minska. Riksdagens utredningstjänstemän beräknade att en sådan utbyggnad av offentlig sektor skulle kosta 75-100 miljarder per år. Det är ungefär lika mycket eller lite mindre än vad den borgerliga regeringen sänkt skatten med.

Det här inlägget postades i A-kassa, Antisociala reformer, Arbete, Arbetsdelning, Arbetsskapande, Automatisering, Avhumanisering, Effektivitet, Ekonomi, Fackligt, Fattigdom, Fördelningspolitik, Kapitalism, Klassamhället, Klasskamp, Korståget mot välfärden, Krispolitik, Lönefrågor, Människan, Människan och värdet, Marknadspolitik, Moderaternas politik, Myter, Orättvisa, Propagandans makt, Rättvisa, Samhälle, Samhällsvision, Sjukskrivningar, Skatt, Socialförsäkringar, Strategisk utveckling, Sysselsättning, Utanförskap, Utsatta yrken, Utveckling, Välfärd, Vänster/höger. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.