Morot och piska i arbetet försämrar både effektivitet och hälsa. Den vilda vinst- och kostnadsjaktens förblindelse

Jobb eller arbete? Vad är skillnaden? En stor skillnad. Var finns det meningsfulla och effektiva arbetet? Se videon vi inspirerats av till den här artikeln!

Morötter kan vara effektiva en tid för de mekaniska  och prestationsbetingade jobben. Men morot och piska kan också slita ut vår hälsa, kapacitet och förmåga. Detta sätt är varken heller ekonomiskt effektivt eller hållbart.

Människor är inte som görs gällande förutsägbara och manipulerbara av pengar som ett belöningssystem. Fler faktorer påverkar som

  • självständighet att kunna styra sig själv
  • förmågan att kunna behärska saker och ting
  • själva syftet och meningen

Hållbarheten kommer när vi ingår i ett närande, kreativt och skapande arbete. Effektivitet kommer  ur samarbetet och friheten att kunna planera, besluta, genomföra och följa upp mot det gemensamma målet för och med omgivningen. Att allt blir gott för dem vi utför uppdraget för.

Jobba, jobba hör vi. Jobblinjen gäller. ”Jobba” påminner om Job i Gamla Testamentet som fick slita ont och lida stort. Jobb förknippas med tempojobben, de standardiserade rutinjobben och operatörsjobben som verkställer enligt ett system  eller ett löpande band.

Målen innehåller mer resultatinriktade siffror i en mördande vinst- och kostnadsjakt. Produktivitet och effektivitet är dock inte samma sak.

Produktivitet mäter ”hastighet”  i antal i ett tid- och rumperspektiv – ofta på kort sikt och för en avgränsad krets och verksamhet. Vinst- och kostnadsjakten blir här en illusion, som suboptimerar och som förtär ekonomi, människor och resurser för fåtalets intressen. Målet rationaliseras till materiella mål.

Allt materiellt som alstras är i själva verket ett verktyg och  medel för resmålet. Energi är ett medel. Teknik är ett medel. En dator är ett verktyg. Vinst är på samma sätt ett medel att investeras på nytt i en ny nytta.

Effektivitet avser kompetens och ett smart hushåll av resurser  för att uppfylla ändamålet och nyttan. De mänskliga målen är övergripande mål och kommer därför före de materiella.

Att ta bort en kostnad på ett ställe kan istället öka kostnaderna på ett annat ställe. Grenar har sågats som vi sitter på. Hög vinst i ett bolag kan orsaka både skada och stora samhällsförluster. Vi ser hur elmarknaden skördar väldiga vinster, som undergräver  de övriga industriernas lönsamhet. Vi ser vanvården i äldreomsorgen. Stressjukdomar i arbetslivet skapar långvarig ohälsa och stora samhälleliga produktivitetsförluster. Istället för utveckling kommer ofta avveckling.

Arbete (jfr engelskans work)  innehåller det skapande momentet där det meningsfulla lever och har sina rötter gentemot medmänniskor. Vi är här både skapande och sociala medmänniskor.

Arbetets verkliga innebörd är en skapande process ur en tanke  i vårt inre ut till vår omgivning – inifrån-och-ut. Detta ger det meningsfulla, självständiga och kreativa arbetet. Det uttrycker vår förmåga och kunnande.

Vi kan känna igen detta i områden som använder kognitiva färdigheter som i vetenskap, konst, författarskap, entreprenörskap, produktutveckling, ideella verksamheter, föreningsliv m.m.

Det effektivaste är om alla får en lön som främjar självständigheten så att vi slipper fokusera på hur lite eller hur mycket pengar vi tjänar. Istället kan vi medverka i ett skapande och meningsfullt arbete med ett kognitivt tänkande och etiskt ansvar.

Långvarig stress utarmar och sänker  kvalitativa resultat och effektiviteten. Vi lever  inte allena av pengar. Det meningsfulla och det ideella är en motor för många som driver folk att skapa nya innovationer och hjälpmedel.

Slutligen stimuleras vi att prestera bättre om vi får utföra en arbetsuppgift på vårt eget sätt, om uppgiften utvecklar en färdighet hos oss och om den innehåller syften som föder nya förutsättningar till gott för alla.

Det här inlägget postades i Arbete, Effektivitet, Motivation. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.