Nyttan med statliga bolag

Foto: SumofUs.org

Foto: SumofUs.org

Vi anser det vara en nyliberal idé att staten eller kommunerna inte ska äga någonting. Vissa säkrare affärsidéer kan som offentliga bolag bidra till att försörja välfärden, utan att skatten behöver höjas. Behov som vi kan förutse kan vi ibland lättare lösa genom offentligt ägande än privat. I vissa branscher fungerar marknaden inte optimalt då kan staten gå in som en ansvarsfull ägare. Ett exempel på detta är det statliga bolåneinstitutet SBAB. SBAB grundades för att få ge lån för privatpersoners husköp till rimliga villkor.

Bolag som bedriver verksamhet som folket efterfrågar men som kan vara skadlig för folkhälsan bör ägas statligt, huvudsakligen eller som komplement. Systembolaget har exempelvis inte som mål att sälja så mycket som möjligt utan att sälja under ansvarsfulla former. Statliga Vin och sprit såldes 2008 under alliansregimen. Nu går den lysande försäljningen av Absolut Vodka till privata vinster i stället för till den svenska välfärden. I andra fall så kan bolagen bidra med ett ökat ansvarstagande och att vinsterna inte bara går till privat vinstackumulation utan även kompensera för de skador som de orsakar. Svenska spel kan tjäna som exempel på det.

I branscher som ibland påminner om allmänna naturresurser kan staten driva bolag med stor fördel. Ett statligt byggbolag skulle kunna driva ner priserna på produktion av hyresrätter och indirekt få den bubbleartade prisutvecklingeb på privatbostäder att bli mer hållbar. Blir det inte osund konkurrens då? Marknaden fungerar inte alltid optimalt. Därav bristen på bostäder och de mycket höga hyresnivåerna. Det ligger i marknadens intresse att inte täcka behovet på bostäder eftersom det skulle sänka vinsterna alltför mycket.

Det är svårt att dra en tydlig gräns för vad vi bör äga gemensamt men skog, vatten, förvaltande av bostäder och andra basala nyttigheter kan också vara i offentlig ägo. Offentliga bolag kan tillföra ekonomiskt till välfärden. Dagens Nyheter rapporterar att vinsterna för de statliga bolagen 2014 uppgick sammanlagt till 16,4 miljarder kronor. De kommunala bolagen generar också vinst. Det är Göteborgs kommunal flerfamiljsbostadshus bl.a. ett tydligt exempel på.

Ytterligare en gren där staten skulle kunna vara en god ägare är bankverksamhet för att kraftigt stävja den ohemula riskaptiten i denna sektor som inte kan bära sina egna förluster.

Helt klart tar vi avstånd från högeridén att staten inte bör äga någonting alls. Målet för samhället måste vara den allmänna nyttan och inte de privata vinsterna.

 

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Blockskillnad, Ekonomi, Myter, Offentlig sektor, Propagandans makt, Tillväxt, Vänster/höger, Vinst. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.