Olika former av makt

Vilken väg ska vänstern välja?

Vem eller vilka styr samhället? För att kunna svara på den frågan behöver vi analysera makten i vårt samhälle. Något förenklat så kan vi tala om tre olika former av samhällsmakt:

* ekonomisk makt

* politisk makt

* ideologisk makt

De individer som har den ekonomiska makten är de som är mest förmögna. Den politiska makten har de som har störst makt i valda församlingar. Och, slutligen, de grupper som har störst ideologisk makt är de vars röster är starkast i den offentliga debatten.

Var finns vänsterns största möjligheter att påverka? Vänsterrörelsen har inte, med undantag för enstaka personer, någon större ekonomisk makt. Inte heller har vänstern någon större politisk makt eftersom Sverige har en högerregering. Återstår då den ideologiska makten. Och det är här som vänsterrörelsen för tillfället har störst makt att påverka. Det är genom att ständigt tala om det starka och rättvisa samhällets fördelar som vänstern kan lyckas. Den kampen kostar tid, engagemang och alla sorters uppoffringar. Men den kostar inte pengar.

Det här inlägget postades i Makt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Olika former av makt

 1. Lee skriver:

  Insiktsfullt skrivet.

 2. G.G. skriver:

  Centralbanker trycker och lånar ut pengar till staten. Vilket innebär att varje krona får staten betala tillbaks samt den rådande räntan på det. Eftersom centralbanken bestämmer inflationen (hur mycket pengar som ska tryckas) bestämmer dom också värdet dom får tillbaks. Alltså är staten alltid försatt i skuld. Just nu är Sverigen Riksbank inte längre statlig styrd. För att gå vidare här ska vi se hur det började och se på Federal
  Reserve i USA.

  Centralbanken i USA heter Federal Reserve. Det är dock ingen statlig förvaltning utan en helt igenom privat. Grundandet av Federal Reserve kom till genom att man ville stabilisera penningflödet i landet och motverka det att privata småbanker ger ut pengar. Federal Reserve trycker alltså ut pengar och livnär sig genom att ta ränta på det – vilket innebär att varje dollar dom trycker får dom tillbaks samt den rådande räntan. Denna ränta bestämms av pengarnas värde. Pengarnas värde bestämms av Federal Reserve
  och beroende på hur mycket pengar dom vill trycka ut – med andra orden hur mycket inflation dom bestämmer att det ska vara. Förut var pengarna likställda med ett värde på guld som bankerna hade. Federal Reserv tog bort det och pengarnas värde är nu helt bestämt av själva kvantiteten ute i omlopp.

  För att koppla samman detta med den svenska riksbanken så är ju alla pengar
  i världen förankrade i dollarn. Som fallet är bestämms dollarns värde av Federal Reserve, som i sin tur är ett privat företag. Detta innebär att Federal Reserv kan påverka ekonomin i hela världen – alltså att ett fåtal personer kan styra världsekonomin. Alltså, statsskulder och pengars värde ligger hos en liten skara mäktiga.

  För dig som fann denna information intressant finns mer där ute i etern. Där kan du läsa om att Federal Reserve egentligen är en institution som är olaglig i enlighet med den amerikanska konstitutionen. Och även hur dom genom historien sopat mattan med staten för att driva igenom sin maktställning. Meröver så är det väl dags att lära sig och ta ställning – dessa första klassens medborgare som vi egentligen är!?!

  ”I sincerely believe that banking establishments are more dangerous than standing armies, and that the principle of spending money to be paid by posterity, under the name of funding, is but swindling futurity on a large scale.”

  Thomas Jefferson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.