Orättvisa förslag från chefer för allmännyttan

Foto: Wikimedia Commons

Kösystem och i viss mån sociala hänsyn avgör vem som får en hyresrätt. Flera chefer för allmännyttan föreslår dock radikala försämringar i en debattartikel i DN. Bland annat bytesförbud och lotterisystem i stället för bostadsköer.

Grundproblemet är inte kösystemet. Grundproblemet är att det byggs för få hyresrätter med skäliga hyresnivåer. Marknaden uppskattar dock att människor köper bostadsrätter. Det binder individen vid lån och då finns det möjlighet att vinna röster på lågräntepolitik. Lågräntepolitiken tenderar att vara mer högerorienterad. Bankerna jublar. Liksom nyliberalerna.

En social bostadspolitik kräver statligt stöd för byggandet av hyresrätter och rättvisa kösystem. Givetvis bör sociala faktorer vägas in när ett hyreskontrakt skall skrivas. Det bör också finnas lägenheter som är vikta åt särskilt utsatta individer. Därtill bör det finnas goda möjligheter att byta lägenhet.

I Österrike finns ett system som möjliggör byggandet av bra, billiga, vackra och arkitektoniskt varierade hyresrätter med ett ytterst marginellt skattepåslag.

 

 

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Bank och finans, Belåning, Flytt, Folkhemmet, Hyror, Krispolitik, Marknadspolitik, Offentlig sektor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.