Reglerad kapitalism oslagbar på tillväxt

Oreglerad kapitalism leder till fattigdom för folkflertalet och minskande vinster för de rika. Den gamla, socialdemokratiska modellen har dock varit och är internationellt ojämförligt suverän på tillväxt och välfärd för alla.

Frihet, solidaritet, rättvisa, välfärd, ekologisk hållbarhet måste vara samhällets övergripande mål. Jag är ändå inte emot att vissa kan bli måttligt rika eller att folk belönas lite extra för utbildning, ansvar och erfarenhet. Men när kapitalismen är oreglerad och man skär ner på socialförsäkringarna, sysselsättningsmålet och bidragen, så sjunker den ekonomiska tillväxten. Fattiga människor kan nämligen inte konsumera och upprätthålla vinsterna. Så även om det kan få finnas vissa mindre skillnader, så måste det råda en hög standard för alla om tillväxten skall fortsätta att öka och samhället skall vara rättvist.

I Det sovande folket skrev Reinfeldt att på sikt ville han inte ha några socialförsäkringar och bidrag på nivåer högre än socialbidraget. Detta är inte bara grymt inhumant. Dessutom skulle det sänka tillväxten och vinsterna för de rika något oerhört.

Keynesianism, folkhemmet och den gamla, socialdemokratiska svenska modellen är oslagbara på att skapa arbete och välfärd åt alla.

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägande, Ägarskap, Allianspoltik, Antisociala reformer, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Avregleringar, Bank- och finanskriser, Barnfattigdom, Effektivitet, Fackligt, Fattigdom, Finanskrisen, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Försäkringskassan, Fredrik Reinfeldt, Investeringspolitik, Kapitalism, Keynesianism, Klassamhället, Klasskamp, Korståget mot välfärden, Kortsiktighet, Lågkonjunktur, Lönefrågor, Moderaternas politik, Myter, Nyliberalism, Objektivitet, Offentlig sektor, Orättvisa, Privatisering, Propagandans makt, Rättvisa, Samhälle, Samhällsvision, Sociala strukturer, Socialförsäkringar, Solidaritet, Sveket mot Sverige, Svenska modellen, Välfärd, Vänster/höger, Vinst, Vinsttak. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.