Socialdemokraternas högskolesatsning

– Bra att de vill skapa 16 000 nya universitets-, högskole- och yrkeshögskoleplatser. Hade dock varit bättre att skapa fler akademikerjobb i offentlig sektor. Om man går en akademisk utbildning bör man i ganska hög grad kunna räkna med att snart få ett matchande, kvalificerat jobb. Det är falsk solidaritet att lura folk till en högre utbildning om den ändå inte leder till kvalificerade jobb. Men det är ett bra sätt att locka medelklassröster på.

– Bra att de vill höja nivån på landets högre utbildningar. Alltför många högskoleutexaminerade stavar t.ex. alldeles för illa.

– Dåligt:  ”Steg mot tre-terminssystem – lärosätena ska erbjuda fler relevanta sommarkurser.” S vill också minska den sociala snedrykteringen till eftergymnasial utbildning vilket är väldigt bra men det målet står i strid med studier hela året. Särskilt studieovana elever behöver återhämtning från den intensiva kunskapsinhämtningen under utbildningen några månader på året. Inför istället semesterersättning för eftergymnasiala studenter.

– MYCKET BRA: ”Bättre arbetslivsanknytning – steg mot att praktik ska finnas i alla program samt studentmedarbetare”
– MYCKET BRA SOM OVAN NÄMNT: ”Breddad rekrytering – fler kraftfulla åtgärder för att minska den sociala snedrekryteringen”
– BRA! Man kan behöva komplettera sin högre utbildning för att kunna söka nya jobb. : ”Vidareutbildning – fler yrkesverksamma ska återkomma till högskolan”

Trots att S’ högskolesatsning inte enbart är bra är S, V och MP betydligt bättre potentiella regeringspartier än borgarna. Jag gillar dock inte S nya tendenser mot mer auktoritära krav som terterminsidén. Ska ska vara för frihet under svar och solidaritet inte auktoritet.

Det här inlägget postades i Klassresa, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.