Stress är arbetsgivarens ansvar

freeimages.com

Foto: freeimages.com

Sjukskrivningstakten ökar återigen. Den vanligaste orsaken är långvarig stress.

Sedan 1990-talets nedskärningar inom offentlig och privat verksamhet förväntas färre anställda göra mer. Ständiga omorganisationer är ytterligare en bidragande faktor. Samtidigt är vi alltmer uppkopplade och tillgängliga. Stressforskaren Aleksander Perski intervjuas i Veckans affärer:

””Det har skett en stor förändring under senare år. Ständig uppkoppling gör att det numera går att jobba dygnet runt”/…/En stark bakomliggande orsak till stressen är att ”Jobbsverige” aldrig har återhämtat sig efter 90-talets ekonomiska kris. 400 000 människor förlorade jobbet i offentlig sektor, medan 150 000 helårslöner i privat sektor försvann 1993-1995.”

Det konstateras vidare i artikeln att vinsten blir större när personalen är nöjd och glad. Men trenden är den motsatta. Personal som inte orkar med det höga tempot eller är tillräckligt flexibla fasas ut genom olika avgångspaket.

Såhär kan vi inte ha det. Det skadar enskilda personer och det skadar landets ekonomi. Sjukskrivningskostnaderna är vi alla med och finansierar, såväl privatpersoner som småföretagare och storföretagare. I ett gott samhälle tar vi hand om varandra. I ett gott samhälle ges alla goda villkor och behandlas väl.

Det här inlägget postades i Ägande, Ägarskap, Arbete, Arbetsdelning, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsrätt, Avhumanisering, Ekonomi, Fackligt, Finanskrisen, Finansmakten, Folkhemmet, Hälsa, Kapitalism, Klassamhället, Kortsiktighet, Liberalism, Människan och värdet, Marknadspolitik, Psykisk ohälsa, Stress, Välfärd, Värderingar, Vinst, Vinsttak. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.