The mother of all problems

Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

Den magra vägen och den mördande konkurrensen är modern till alla de problem världen ser idag. Inbördeskriget i Syrien. Rysslands aggressivitet. Isis i Mellanöstern. Ebola i Västafrika. Den permanenta massarbetslösheten. Ständiga sociala nedskärningar. Stater som hamnar i skuldkris.

Sedan 80-talet har vi slimmat organisationer. När kommunismen föll infördes inte socialdemokrati utan nyliberalism med gigantiska klyftor mellan dem som fick och dem som berövades det lilla de haft. Nu börjar oljan ta slut som drivit ekonomin.

Ebola hade inte spridits om världen solidariskt hjälpt u-länder att bygga upp sina samhällen och effektiva och högkvalitativa sjukvårdssystem. Det var först när Ebola kom till Västafrika med dess extra dåliga sjukvårdssystem som smittan spreds så att den idag hotar att bli en global pandemi.

I flera länder där arbetslösheten bitit sig fast och de sociala nedskärningarna fortsätter växer som den alltid gjort i liknande situationer högerextremismen.

Om vi vill bli kvitt krig, högerextremism, uppror, oljekonflikter och globala pandemier, så måste:

-världens rika personer, organisationer och stater rikta pengar till fattiga länder så att dessa kan bygga upp fungerande samhällen med bl.a. fungerande sjukvårdssystem

– världens rikedomar fördelas i satsningar på jobb och välfärd dels för att hållas köpkraften och de ekonomiska hjulen rullande men även för att mota bort politisk extremism

-måste vi satsa på att hitta energikällor som vi inte tänkt på eller lyckats ta tillvara på än. Ett svenskt företag gör solenergi effektivare. Lockheed Martin är nära att utveckla fusionskraft som är betydligt ofarligare kärnkraft än fissionskraft som är den kärnkraft vi hittills haft.

Ekonomisk trygghet och fred behöver inte leda till överbefolkning. En ökad ekonomisk trygghet för världens fattiga gör med all säkerhet att de inte skaffar sig för många barn som pensionsförsäkring. Och ställer vi om samhället till recycling av konsumtionsvaror och för produktion av miljövänlig, förnyelsebar energi, så behöver det inte leda till ökad miljöförstöring heller.

Det här inlägget postades i A-kassa, Ägande, Ägarskap, Antisociala reformer, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Arbetsskapande, Automatisering, Avhumanisering, Bank- och finanskriser, Barnfattigdom, Bidrag, Demokrati, Effektivitet, Ekonomi, Energi, Fattigdom, Finanskrisen, Finansmakten, Folkhemmet, Fördelningspolitik, Främlingsfientlighet, Framsteg, Framtid, Fred, Frihet, Globalisering, Högkonjunktur, Investeringspolitik, Jämnlikhet och feminism, Kapitalism, Keynesianism, Klassamhället, Klasskamp, Krispolitik, Lönefrågor, Nyliberalism, Offentlig sektor, Oljekrisen, Orättvisa, Organisationsfrågor, Österrikiska skolan, Pengaskapande, Pensioner, Postdemokrati, Rasism, Rättvisa, Samhälle, Samhällsvision, SD, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Slaveri, Sociala strukturer, Socialbidrag, Socialförsäkringar, Solidaritet, Strategisk utveckling, Svenska modellen, Sverigedemokaterna, Syrien, Sysselsättning, Tillväxt, Utanförskap, Utveckling, Våld, Välfärd, Värderingar, Vinst, Vinsttak. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.