Två förslag till hjälp för utsatta på arbetsmarknaden

Nyutexaminerade från universitetet men även gymnasiet och de med inte full arbetsförmåga är två särskilt utsatta grupper på vår tuffa arbetsmarknad.

Till hjälp för arbetslösa nyutexaminerade föreslår jag traineeanställningar med en lön på c.a 16-18 000 i månaden. Dessa skulle ge folk den erfarenhet de behöver och göra att de fick en inkomst att grunda a-kassan på.

Höj lönebidraget
Redan idag kan den som läkare konstataterat sakna full arbetsförmåga få lönebidragsanställning. Om arbetsförmågan är 25 %, så får arbetsgivaren ett ekonomiskt stöd på 75 % av anställningskostnaden. Problemet är bara att arbetsgivaren bara får stöd för löner på upp till 16 700 i månaden. Samtidigt ska lönebidragslönerna vara kollektivavtalsenliga. Väldigt många har löner enligt kollektivavtalen som är högre än 16 700.

Vi måste höja bidragsnivån för lönebidrag till åtminstone 25 000 per månad. Då täcker den de flesta normalinkomsttagarnivåer. Annars blir risken att arbetsgivare inte vågar anställa dem med funktionshinder trots lönebidraget.

Det här inlägget postades i A-kassa, Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Bidrag, Fördelningspolitik, Handikappfrågor, Lönefrågor, Sjukskrivningar, Socialförsäkringar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.