Välfärdsnedskärningarna bygger på allmänna löneavgiften

Foto: freeimages.com

Smygskatten allmänna löneavgiften på ungefär 3500 utgår varje månad på en genomsnittslön på 30000 år 2021. Denna smygskatt har höjts med 2500 kronor på 20 år.

Denna smygskatt allmänna löneavghiften infördes 1995. Denna avgift är en dold smygskatt i arbetsgivaravgifterna. Arbetsgivargifter är annars en dold, uppskjuten lön som ska gå till nödvändiga utgifter för löntagaren som bl.a. a-kassa, ålderspension, sjukpenning och sjukersättning.

När man sänkt skatterna de senaste årtiondena så har dessa till stor del bekostats av att man stadigt utökat denna smygskatt, den allmänna löneavgiften, på arbetsgivaravgifternas bekostnad.

Bort med den allmänna löneavgiften

Om vi lät sänka den allmänna löneavgiften som stjäl från arbetstagarnas uppskjutna löner vilket sociala avgifter är, så kunde vi kanske utan att höja skatterna så mycket för låg- och medelinkomsttagare återställa stora delar av a-kassan, sjukpenningen, sjukersättningen och inte heller höja pensionsåldern men ändå höja lägsta pensionerna till 20000 före skatt. De som gynnats mest av jobbskatteavdragen i de högre inkomstskikten behöver dock höjd skatt.

Det är en bluff från högerns sida att glada arbetare aldrig blir sjuka, förtidspensionerade eller ofrivilligt arbetslösa eller att kroppsarbetare och tjänstemän är arbetsföra efter 65 års ålder. Allmänna löneavgiften är en dold stöld.

De flesta av oss eller nån vi känner råkar illa ut någon gång i livet. Löpande bandet förtidspensionerar ofta människor på löpande band genom vållande av förslitningsskador och andra kroppsskador. Vårdarbetare har det också tufft. I takt med att allt fler arbetsplatser slimmats, blir ofta även tjänstemän och akademiker långtidssjuka.

Vi vill inte ha någon smygskatt som stjäl från välfärden.

 

Det här inlägget postades i A-kassa, Allmänna löneavgiften, Arbetsgivaravgifter, Deltdsarbetslösa, Okategoriserade, Pension och -sålder, Pensioner, Sjukersättning, Sjukpenning, Sjukskrivningar, Sjukvård, Skatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.