EU vill privatisera vattnet i Grekland, Portugal mfl länder

EU-kommissionen, IMF och den Europeiska Centralbanken (ECB) ställer krav på vattenprivatiseringar som i ett led i åtstramningspolitiken.

Det är led i den liberalistiska samhällsutveckling som ingår i EU. Modellen har funnits och misslyckats.

Världsbanken har varit pådrivande i vatten privatiseringar i Latinamerika som varit till mer skada än nytta – för att värna egna ekonomiska intressen. En fjärdedel av Världsbankens medel går till företag och den privata sektorn och undgår därmed insyn och transparens visar den nya rapporten.

Åtgärder för att komma till rätta med bristen på tillgång till rent vatten i utvecklingsländer har under de senaste åren. Men detta gynnar endast dem sitter på pengar. Enligt CAI slår privatiseringar av vatten hårt mot de fattigaste och kan också påverka tillgången till vatten och mänskliga rättigheter negativt. I huvudstaden Manila i Filippinerna har Världsbanken inte bara gett råd utan också hjälpt till att utforma system för privatiseringen av vattnet.

Detta hämmar utveckling lett till ett ökar beroende av den privata sektorn. Enligt Corporate Accountability International, CAI, som är den amerikanska organisation som har gett en rapporten om privatisering är till nytta eller skada.

Rapporten ”Shutting the Spigot on Private Water: Case for the World Bank to Divest”, presenterades i samband med Världsbankens och IMF vid ett möten i Washington tidigare i år

Organisationen uppmanar: Världsbanken att omdirigera sina pengar från den privata vattensektorn till demokratiskt ansvariga offentliga institutioner.

Privatisering har tidigare gällt Italien. Den italienska vattenrörelsen Attac har med en oerhörd bred och lokalt förankrad rörelse stoppat detta.

Nu är EU på attack. Grekland, Portugal och andra länder tvingas att privatisera sina vattenbolag. Det kräver EU-kommissionen som ett led i åtstramningspolitiken.

Sluta att ställa sådana krav, kräver facket och andra ideella organisationer i Europa.

Månne nästa genidrag vara att privatiserar luften och låta alla inom EU  bära digitala andningsmätare som betalar privata luftägare?

Vattnet kretslopp gäller alla på denna jord. En symbol för vad som är ekonomi.

 

Det här inlägget postades i EU, Fattigdom, IMF, Liberalism, Nyliberalism, Privatisering. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.