Värna om samhällets kompetens och samhällets löfte till de högutbildade

För att ett samhälle ska konkurrera idag och i framtiden måste det ha välutbildad arbetskraft. För att få detta, måste vi erbjuda dem som valt att utbilda sig goda villkor och kvalificerade jobb. En högutbildad som inte får ett kvalificerat jobb förlorar snart sin spetskompetens och blir ett varnande tecken för dem som funderar på att utbilda sig efter gymnasiet på att detta inte lönar sig. Detta leder till en ond cirkel där utvecklingen stagnerar.

Dessutom är villkoren för dem längst ner i hierarkin i de kapitalistiska samhällena oftast fruktansvärda. Det enda som får människorna att inte göra revolt är samhällets löfte om en väg ut ur eländet på samhällets botten till dem som väljer att vidareutbilda sig. När samhället inte längre kan uppfylla detta löfte, har det förlorat en stor del av sin legitimitet i folkets ögon.

Vi kan inte spara till oss konkurrenskraft. Vi måste fortsätta att utveckla och bygga ut samhället så att det finns jobb åt alla och kvalificerade sådana åt dem som vidareutbildat sig efter gymnasiet. Sådana kvalificerade jobb måste finnas även åt dem utan erfarenhet. Någonstans måste man få börja. Om vi inte har mål hur ska det veta riktningen?

Alla sektorer kommer även i framtiden att behöva arbetskraft. Därför måste alla arbetsgivare fundera över hur de kan förbättra lönerna och arbetsvillkoren på den egna arbetsplatsen för att locka till sig arbetskraft också i framtiden.

Dessutom måste arbetsvillkoren vara sådana att folk inte drabbas av arbetsrelaterad ohälsa och sådana att organisationen kan ägna sig åt att anställa nya personer.

De svenska partierna uttrycker ingen vision om framtiden för det svenska samhällets utveckling. Det är dags för ett allmännyttigt idéarbete på alla plan.

Det här inlägget postades i Arbete, Arbetslöshet, Arbetsmarknadsfrågor, Kapitalism, Konkurrens, Lönefrågor, Sociala strukturer, Studier, Utbildning, Utopi. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.