Anställda med en trygg a-kassa är effektivare

Foto: http://www.freeimages.com/

Anställda med en trygg a-kassa är effektivare. Höga a-kassenivåer torde göra systemet med utbredda visstidsanställningar och vikariat effektivare.

Anställda med en trygg a-kassa är effektivare. Vi har sedan många år likt större delen av västvärlden en jämviktsarbetslöshet för att hålla nere inflationen. Syftet med en jämviktsarbetslöshet är felaktigt tänkt. Inflationen är inte nödvändigtvis det arbetande folkets fiende. Inflationen äter mest upp lån. Inflation uppstår också vid produktionssvårigheter. Inflation uppstår normalt inte när det vanliga folkets inkomster motsvarar produktionsbehovet. Milton Friedman lurade i oss att vanligt folks pengar kraftigt måste understiga produktionsbehovet.

Trygga anställda är effektivare

Vi har ju inte full sysselsättningspolitik via en tillräckligt stor offentlig sektor och stora offentlig satsningar på teknikutveckling. Då måste vi få systemet med tillfälliga anställningar att fungera så smidigt som möjligt. Många högpresterande anställda kan bli uppjagade inför hotet om att få gå efter inhoppets slut. Forskning på människors hjärnor visar när vi är som mest problemlösande och kreativa. Det är när vi är utvilade, avslappnade, jämlika, någorlunda fria och lekfulla. Vi vill bevara hälsan hos den visstidsanställde så att hen kan fortsätta arbeta och söka arbete. Vi värderar att samspelet mellan den anställde och arbetsgivaren skall vara så effektivt som möjligt. Då bör vi ha en hög a-kassa som det är lätt att kvalificera sig för. Anställda med en trygg a-kassa är effektivare.

Högern hävdar sedan 1800-talet felaktigt att en hög a-kassa skapar arbetslöshet. Högern ville under missväxten på 1800-talet då folk svalt inte ens då hjälpa de behövande av rädsla för att de då inte skulle söka arbete.

En hög a-kassa förbättrar sysselsättningen och konkurrenskraften

Studier på a-kassa och arbetslöshet visar att höga a-kassenivåer leder till bättre arbeten. Verkshöjden blir högre, konkurrenskraften större, sysselsättningen högre i landet och lönerna stärks. Höga socialförsäkringsnivåer gör också att lågkonjunkturer inte blir lika kraftiga. Anställda med en trygg a-kassa är effektivare.

Trygga villkor för tillfälligt anställda förbättrar effektiviteten. Av detta följer att ofrivillig arbetsfrånvaro som vid arbetslöshet, sjukskrivning eller sjukpension på hel- eller deltid inte borde sänka kommande ålderspensioner. Vi har skapat ett samhälle med jämviktsarbetslöshet och återkommande finanskrascher samt lågkonjunkturer. Här är det tämligen omöjligt för de allra flesta att vara heltidsanställda hela arbetslivet hur mycket man än försöker. Därför bör ofrivillig arbetsfrånvaro också ge en ålderspension jämförbara med åtminstone medelinkomsttagares löner.

Vi har råd med välfärd. Dåliga villkor för vanligt folk får ojämlikheten att skena med sänkt produktivitet och psykisk ohälsa som följd. När staten skapar pengar, leder det till att behovet av privat skuldsättning minskar. Istället finns pengar till arbeten, välfärd och teknikutveckling.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.