Så många människor är så oerhört svaga

En viktig skillnad mellan höger och vänster är att högern tror att människan är stark och blir starkare av att få valfrihet och inte hjälp.

I egenskap av vänster tror jag att människan är svag ensam. Avreglerar man Systembolagets alkoholmonopol kommer många att ta till flaskan oftare. Tar man bort trygghetssystemen kommer inte fler att söka jobb (som inte finns) utan det kommer bara att skapa fattigdom. Fattigdomen kommer att generera sjuklighet, kriminalitet, droganvändning och minskad handel vilket kommer att sänka inkomsterna för kapitalisterna.

Människan behöver födas in i ett system som ger dem trygghet från vaggan till graven. Det innebär inte att folk ska vara bidragsberoende. Det ska istället finnas jobb anpassade efter de svagas förutsättningar så att alla passar in. Det ska finns skolgång som gör alla förmögna att ta jobb, vara goda föräldrar/medmänniskor och bli demokratiska aktörer. Det ska finns ett generöst skyddsnät för dem som inte uppfyller kraven och alternativa jobb även för dem. Det ska finnas arbetsmarknadsutbildningar för dem som blir arbetslösa när arbetsmarknaden förändras så att de kan ta de nya jobb som marknaden kommer med istället.

Jag tror på att bygga ut offentlig sektor i takt med att företagen effektiviseras. Den ökade vinst som effektiviseringen genererar skall inte bara komma storkapitalister till godo utan skall bidra till nytta för alla och envar.

Jag tror på en fri och likvärdig offentligägd sjukvård och ett avgiftsfritt offentligägt universitet.

Ensam, drivande vind för våg är individen svag och destruktiv. Tillsammans är vi starka och goda.

Det här inlägget postades i Bidrag, Blockskillnad, Effektivitet, Ekonomi, Utopi, Utveckling, Välfärd, Vänster/höger, Vård, Vinst, Vision. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.